Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.04.2013

Guvernul Japoniei va acorda 53 milioane de dolari pentru dotarea cu tehnică medicală performantă a 6 instituții medicale din R. Moldova

Guvernul Japoniei va acorda 53 milioane de dolari pentru dotarea cu tehnică medicală performantă a 6 instituții medicale din R. Moldova

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a avut o întrevedere cu ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi. Oficialii au discutat despre obiectivele pe termen scurt și mediu ale ministerului Sănătății, inclusiv despre proiectele aflate în derulare cu implicarea partenerilor de dezvoltare.

Andrei Usatîi l-a informat pe Prim-ministrul interimar că sistemul de ocrotire a sănătăţii funcționează în deplin volum. Ministrul în exercițiu a făcut o trecere în revistă a proiectelor din domeniul sănătății.

”Suntem în faza de finalizare a construcției a 76 de centre de sănătate noi în diferite raioane ale republicii. Termenul limită pentru darea în exploatare a obiectelor este în luna august curent. Actualmente, aceste centre în care medicii de familie și asistenții medicali vor avea toate condițiile pentru tratarea bolnavilor sunt construite în proporție de 96 la sută. Cît privește blocul de chirurgie al Spitalului Clinic Republican, în care vor fi efectuate intervenții chirurgicale noi, suntem la etapa negocierii unui credit concesional din partea Austriei, grație căruia sălile vor fi dotate cu tehnică medicală performantă”, a spus ministrul în exercițiu al Sănătății.

Andrei Usatîi a spus că la 14 mai curent, ministerul Sănătății urmează să semneze cu Guvernul Japoniei, prin intermediul Agenției Internaționale de Cooperare ”JICA”, un acord care prevede acordarea a  53 milioane de dolari pentru dotarea cu tehnică medicală performantă a 6 instituții medicale din Republica Moldova,  care vor oferi tipuri de asistență noi, inclusiv pentru acoperirea parțială a necesității de dotare cu utilaj medical a blocului de chirurgie a Spitalului Clinic Republican.
De asemenea, ministrul în exercițiu a afirmat că Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 6 milioane de euro. Trei milioane vor fi destinate pentru Centrul de simulare în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” în domeniul medical, altele trei urmînd să fie utilizate pentru dotarea cu echipament a laboratoarelor din cadrul a 10 centre de sănătate publică din țară.

La rîndul său, Iurie Leancă a menționat importanța asigurării funcționalității tuturor instituțiilor statului, în special în domeniul ocrotirii sănătății.

”Nu trebuie să pierdem din timp. Este imperativ ca proiectele inițiate în domeniul vizat să fie implementate”, a subliniat Prim-ministrul interimar Iurie Leancă.

Oficialii au mai discutat în privința etapei actuale de realizare a programului național cu privire la implementarea celor mai bune practici în domeniul acordării serviciilor medicale de urgență, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus