Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-26/la-chishinau-a-avut-loc-shedintza-comuna-a-colegiilor-ministerului-agriculturii-shi-industriei-alime-29636.html
Data: Apr 26, 2013 (16:14)

La Chişinău a avut loc şedinţa comună a Colegiilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi al Ministerului Agriculturii din Federaţia Rusă

Azi, la Chişinău a avut loc şedinţa comună a Colegiilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi al Ministerului Agriculturii din Federaţia Rusă. La şedinţă au participat Miniştrii Agriculturii: al R. Moldova -  Vasile Bumacov şi al Rusiei - Nicolai Fiodorov.

În alocuţiunea de inaugurare a acestui for, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov a salutat prezenţa oaspeţilor şi disponibilitatea partenerilor din Rusia la o conlucrare eficientă.

Printre rezultate de prestigiu înregistrate în urma colaborării bilaterale a ministerelor de resort, Vasile Bumacov a evidenţiat, în special, creşterea esenţială a exportului de produse vinicole şi de fructe şi legume din Moldova  în Federaţia Rusă. Prin eforturi comune  şi conlucrare în domeniul fito-sanitar, s-a reuşit de a spori calitatea vinurilor şi fructelor livrate pe piaţa Rusiei, de a completa lista exportatorilor moldoveni cu noi agenţi economici. Ministrul a mai specificat, că potenţialul colaborării nu este fructificat pe deplin, iar şedinţa comună a Colegiilor, la sigur va identifica noi posibilităţi de extindere a relaţiilor economice bilaterale. 
     
Ministrul Agriculturii al Federaţiei Ruse, Nicolai Fiodorov a mulţumit gazdelor pentru ospitalitate şi şi-a exprimat certitudinea, că această întrunire comună va impulsiona relaţiile şi activitatea bilaterală întru binele agricultorilor din Rusia şi Moldova. În altă ordine de idei, ministrul rus al Agriculturii i-a sfătuit pe exportatorii de produse agricole din Moldova să manifeste mai multă străduinţă pentru o prezenţă mai activă pe piaţa Rusiei.

În cadrul şedinţei comune a Colegiilor, vice-miniştrii Viorel Guţu şi Ilia Şestacov, din partea Ministerului Agriculturii a Rusiei, au prezentat comunicări privind evoluţia şi perspectiva colaborării dintre Ministerele Agriculturii din R. Moldova şi Federaţia Rusă şi mersul transpunerii în fapt a Procesului Verbal al şedinţei comune a Colegiilor din anul 2011, de la Moscova.

Pe marginea celei de a doua chestiuni de pe agendă, „Privind colaborarea în domeniul supravegherii veterinare şi fitosanitare” au prezentat comunicări Gheorghe Gaberi, Director General a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi Alexei Saurin, adjunctul şefului Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse.

Potrivit MAIA, la întrunire a mai fost supusă dezbaterilor colaborarea în domeniul ştiinţei agricole dintre savanţii din R. Moldova şi Rusia.

Pe marginea documentelor examinate au fost luate, de comun acord, decizii de aprobare.