Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-25/ponta-in-plenul-apce-rom-nia-nu-acorda-automat-cetatzenia-tuturor-persoanelor-din-republica-moldova-29618.html
Data: Apr 25, 2013 (00:12)

Ponta, în plenul APCE: România nu acordă automat cetăţenia tuturor persoanelor din Republica Moldova

Premierul Victor Ponta a explicat, miercuri, la Strasbourg, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că autorităţile de la Bucureşti nu acordă automat cetăţenia română tuturor persoanelor din Republica Moldova, dar că există o procedură simplificată pentru cei cu origini româneşti, el exprimând totodată disponibilitatea de a îmbunătăţi legislaţia în domeniu în cazul în care aderarea României la Spaţiul Schengen o va impune.

''Legea privind acordarea cetăţeniei străinilor a fost adoptată în 1991. E o prevedere specială doar pentru cetăţenii moldoveni, care au origini româneşti. Deci nu se aplică tuturor cetăţenilor moldoveni, nu le este garantat automat cetăţenia română, ci există doar o procedură simplificată mai rapidă'', a afirmat Ponta.

El a precizat că acordarea cetăţeniei moldovenilor nu a afectat până în prezent migraţia, în contextul în care Occidentul s-a arătat îngrijorat de faptul că cetăţeni extra-comunitari ar putea pătrunde mai uşor în UE.

''Aşa cum ştiţi, facem toate eforturile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Am avut contacte strânse cu statele membre UE, cu CE şi, pentru atingerea acestui obiectiv de aderare, suntem gata să îmbunătăţim, dacă mai trebuie ceva îmbunătăţit în legislaţie'', a arătat premierul Victor Ponta, răspunzând unei întrebări adresate în plenul APCE, scrie Agerpres.