Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-24/r-moldova-intentioneaza-sa-intareasca-capacitatile-de-colectare-si-procesare-a-statisticii-energetic-29599.html
Data: Apr 24, 2013 (18:00)

R.Moldova intentioneaza sa intareasca capacitatile de colectare si procesare a statisticii energetice

Care este importanta statisticilor energetice in elaborarea politicilor? Aceasta este principala intrebare dezbatuta de catre participantii la Conferinta internationala  "Rolul strategic al statisticii energetice in politicile nationale si internationale", care s-a desfarutat in perioada 23-24 aprilie la Copenhaga, Danemarca si a fost organizata de Secretariatul tehnic INOGATE cu sprijinul Statistics Denmnark.

Reprezentantul Eurostat, Roeland Mertens, a remarcat ca Comisia Europeana recunoaste rolul important al statisticii energetice in dezvoltarea socio-economica a tarilor. Programul Uniunii Europene INOGATE este primul efort regional de cooperare la scara larga care promoveaza intarirea capacitilor practice in tarile membre in vederea dezvoltarii statisticilor energetice conform standardelor internationale.

Conferinta a reunit peste 50 de oficiali din tarile membre ale UE si Inogate, printre care Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kirghizstan, Tajikistan, Ucraina. Din partea Republicii Moldova au participat reprezentantii Ministerului Economiei, Parlamentului, Biroului National de Statistica, ONG-uri.

In cadrul conferintei a fost facuta o serie de prezentari care au subliniat importanta statisticii energetice in elaborarea politicilor, imbunatatirea climatului investitional, faciliteaza comertul si contributia acesteia la imbunatatirea securitatii si eficientei energetice.  La nivel regional, metodologiile unificate de colectare si analiza a datelor faciliteaza cooperarea intre tarile partenere.

Directorul general al Biroului de statistica al Danemarcii, Jan Plovsing, a remarcat ca statisticile energetice produse printr-un efort coordonat si de calitate sunt o preconditie pentru politici nationale tintite si bazate pe date reale.  Lipsa datelor relevante, exacte, credibile, la timp, comparabile si accesibile genereaza riscul unor investitii fara efectul scontat.

Seful Directiei generale securitate si eficienta energetica in cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ceban, a declarat ca Republica Moldova va intari, cu suportul programului INOGATE, capacitatile de colectare, procesare si diseminare a datelor statistice in domeniul energetic.