Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-24/la-bruxelles-are-loc-reuniunea-exper-ilor-in-comer-interna-ional-ai-cci-din-arile-cefta-29600.html
Data: Apr 24, 2013 (18:05)

La Bruxelles are loc reuniunea experților în comerț internațional ai CCI din țările CEFTA

În perioada 23-25 aprilie 2013, la Bruxelles, Belgia, CCI a Moldovei participă la reuniunea experților în comerț internațional ai Camerelor de Comerț și Industrie din țările membre ale Acordului de Comerț Liber Central European (CEFTA).

CCI a Moldovei este reprezentată de directorul Departamentului Economie, Sergiu Harea. Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii au loc mai multe ședințe de instruire și discuții pe subiecte ce țin de comerțul cu bunuri și servicii, barierele tarifare și netarifare, reguli de origine. Un accent aparte este pus pe problemele comerțului dintre țările semnatare CEFTA – Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Croația, Muntenegru, Macedonia, Moldova și relațiile comerciale cu UE.

Printre experții prezenți la mesele rotunde vor fi reprezentanți ai Comisiei Europene și Eurochambers, care vor vorbi despre cele mai bune practici pentru susținerea dezvoltării IMM-lor și colaborării intercamerale.

La reuniune vor fi evaluate și activitățile desfășurate în cadrul Proiectului de colaborare dintre Asociaţia Germană a Camerelor de Industrie şi Comerţ (DIHK) cu Camerele de Comerț și Industrie din țările CEFTA.Proiectul "DIHK – CEFTA" a fost lansat în 2010, fiind finanțat de Guvernul Germaniei. Scopul proiectului este de a susține IMM din Sud-Estul Europei să beneficieze de oportunităţile oferite de CEFTA. În perioada 2010-1013 au fost organizate mai multe forumuri de afaceri, vizite de studiu, seminare, schimburi de experiență, participări la expoziții etc.

Potrivit CCI, la finalul reuniunii vor fi stabilite direcțiile de bază pentru etapa a doua a Proiectului "DIHK –CEFTA", pentru anii 2013-2016.

Menționăm că, Acordul Central European de Comerţ Liber urmărește crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului reciproc cu produse industriale şi agricole şi prin eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului.