Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-24/cci-a-moldovei-i-bursa-universala-de-marfuri-din-belarus-au-convenit-sa-semneze-un-acord-de-colabora-29601.html
Data: Apr 24, 2013 (18:04)

CCI a Moldovei și Bursa Universală de Mărfuri din Belarus au convenit să semneze un acord de colaborare

Camera de Comerț și Industrie a Moldovei și Bursa Universală de Mărfuri din Belarus preconizează să semneze un acord de colaborare. Despre aceasta au convenit președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu și Victor Vladîco, prim-vicepreședinte al Bursei Universale de Mărfuri din Belarus, pe 23 aprilie 2013, la Minsk, în cadrul unei reuniuni de afaceri. Evenimentul a avut loc în contextul desfășurării, în perioada 22 - 26 aprilie 2013, a unei misiuni economice în Belarus, la care participă companii din Republica Moldova și din România.

La întrunirea de la Bursa Universală de Mărfuri (BUM), delegațiile din Moldova și România au fost familiarizate cu activitatea acestei organizații.

Potrivit CCI, Victor Vladîco a spus că, BUM deține o experiență vastă în vederea organizării comerțului angro, licitațiilor bursiere, comerțului electronic, devenind una din cele mai mari burse de mărfuri din Europa de Est. "Le oferim asistență companiilor belaruse care doresc să-și exporte mărfurile, precum și întreprinderilor străine care vor să pătrundă pe piața din Belarus. La momentul actual, la BUM sunt înregistrați peste 12 mii de agenți economici din diferite țări, 28 dintre aceștia fiind companii din Republica Moldova."

Președintele CCI, Gheorghe Cucu, a accentuat că, Belarus este unul din principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, iar semnarea unui acord de colaborare între CCI și BUM va contribui la intensificarea schimburilor comerciale și la facilitarea inițierii parteneriatelor dintre întreprinzătorii din cele două state.

Tot la Minsk, pe 24 aprilie, agenții economici autohtoni au participat la Ziua Contactelor internaţionale ”Belarus - Moldova - România”, unde au avut întrevederi bilaterale cu 21 companii belaruse.

Pe 25 aprilie delegația din Moldova va lua parte la al VI-ea Forum Internaţional Investiţional din Brest și va vizita Târgul internaţional "Brest. Comunitatea-2013" și Expoziţia internaţională "Brestul turistic-2013".

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2012, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Belarus a înregistrat suma de 252.9 mil. USD, cu 6.43% mai puțin comparativ cu anul 2011.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 80.7 mil. USD, crescând cu 6.74 % faţă de 2011.
În 2012, importul de mărfuri efectuat în Republica Moldova din Belarus a însumat 172.2 mil. USD şi a înregistrat o scădere de 11.55 % în raport cu anul 2011.

În Republica Moldova sunt înregistrate 29 de întreprinderi cu capital mixt moldo-belarus.