Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.04.2013

Antje Leenderste: Berlinul a reconfirmat disponibilitatea de a acorda suport şi în continuare pentru soluţionarea problemei transnistrene

Antje Leenderste: Berlinul a reconfirmat disponibilitatea de a acorda suport şi în continuare pentru soluţionarea problemei transnistrene

Viceprim-ministrul Republicii Moldova Eugen Carpov a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală Antje Leenderste.

Oficialii s-au expus pe marginea situaţiei politice interne din Republica Moldova, exprimând încrederea că aceasta nu va afecta parcursul european al ţării şi procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

Totodată, interlocutorii au discutat despre ultimele evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean şi s-au referit la evenimentele ulterioare ce urmează să se desfăşoare. În acest sens, au fost abordate aspecte din agenda următoarei runde de negocieri în formatul „5+ 2” , care se va desfăşura în perioada 23-24 mai 2013 la Odesa (Ucraina).

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a subliniat importanţa continuării măsurilor de consolidare a încrederii ca element de bază în procesul de reglementare a problemei transnistrene. În acest sens, dl Eugen Carpov a făcut referire la evacuarea surselor radioactive ca unul din bunele rezultate ale interacţiunii dintre cele două maluri ale Nistrului.

Un alt subiect în cadrul discuţiilor dintre Viceprim-ministrul Republicii Moldova şi diplomatul german a fost situaţia din Zona de securitate, în special cu referire la acţiunile unilaterale ale administraţiei or.Bender. În acest sens, dl Eugen Carpov a relatat despre recenta decizie de a interzice circulaţia în uniformă de serviciu a reprezentanţilor structurilor moldoveneşti de menţinere a ordinii publice în or.Bender, intenţiile de a debranşa instituţiile penitenciare moldoveneşti din or. Bender de la sursele de apă, energie electrică şi de a interzice furnizarea produselor alimentare către penitenciarele în cauză, precum şi includerea unor colaboratori ai poliţiei moldoveneşti în aşa numită listă  a persoanelor non-grata. În acest sens, Viceprim-ministrul pentru reintegrare a subliniat necesitatea implicării partenerilor externi în monitorizarea evoluţiei şi detensionarea situaţiei.

În finalul întrevederii, Viceprim-ministrul E.Carpov a exprimat gratitudine pentru suportul Germaniei în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind importanţa şi valoarea participării Berlinului în procesul de soluţionare a diferendului.
La rândul său, diplomatul german Antje Leenderste a sugerat continuarea proiectelor de consolidare a încrederii, acţiuni care duc la apropierea malurilor şi la redresarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii. Totodată, Antje Leenderste a reconfirmat disponibilitatea Berlinului de a acorda suport şi în continuare pentru soluţionarea problemei transnistrene în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, informează Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus