Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2013

Agenți economici din Republica Moldova și din România participă la o misiune economică în Belarus

Agenți economici din Republica Moldova și din România participă la o misiune economică în Belarus

Potrivit CCI, în perioada 22 - 26 aprilie 2013, agenți economici din Republica Moldova și din România participă la o misiune economică în Belarus, orașele Gomel, Minsk și Brest. Vizita de afaceri este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, cu susținerea Ministerului Economiei și cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în Belarus, CCI Prahova, CCI din Gomel, Minsk și Brest. 

Delegaţiile de oameni de afaceri din Moldova și România sunt conduse de președintele CCI a Moldovei Gheorghe Cucu și, respectiv, președintele CCI Prahova Aurelian Gogulescu.

Din grupul de agenți economici autohtoni fac parte: ”Barza Albă”, ”Răut”, ”Remacosim”, ”Hidroinpex”, ”Topaz”, ”Аrmir”.
Președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a menționat că, misiunea economică are scopul de a identifica noi oportunități de colaborare pentru businessmenii din cele trei țări. Atât Belarus, cât și România se numără printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Pentru întreprinzători este foarte important accesul la noi piețe de desfacere, iar participarea la evenimentele de la Gomel, Minsk și Brest, ce vor avea loc pe parcursul acestei săptămâni, le vor oferi posibilitatea de a iniția și a-și extinde parteneriatele la nivel bilateral și trilateral.

Pe 22 aprilie, la Gomel, are loc Forumul de afaceri ”Moldova – România – Belarus”, urmat de vizite la întreprinderi. Pe 24 aprilie, la Minsk, delegațiile din Moldova și România vor participa la Ziua Contactelor internaţionale, iar pe 25 aprilie, vor lua parte la al VI-ea Forum Internaţional Investiţional din Brest, Bursa de contacte, vor vizita Târgul internaţional "Brest. Comunitatea-2013" și Expoziţia internaţională "Brestul turistic-2013".

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2012 volumul comerţului exterior  al Republicii Moldova cu Belarus a înregistrat suma de 252.9 mil. USD, cu 6.43% mai puțin comparativ cu anul 2011. 

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 80.7 mil. USD, crescând cu 6.74 % faţă de 2011.
În 2012, importul de mărfuri efectuat în Republica Moldova din Belarus  a însumat 172.2  mil. USD şi a înregistrat o scădere de 11.55 % în raport cu anul 2011.

În Republica Moldova sunt înregistrate 29 de întreprinderi cu capital mixt moldo-belarus.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus