Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-19/la-budapesta-se-va-desfa-ura-prima-edin-a-a-comisiei-mixte-interguvernamentale-moldoungare-pentru-co-29516.html
Data: Apr 19, 2013 (16:59)

La Budapesta se va desfășura prima ședință a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ungare pentru cooperare economică

Republica Moldova și Ungaria vor organiza în premieră ședința  Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economica, care se va desfășura în perioada 23-24 aprilie 2013, la Budapesta. Co-președinții Comisiei sunt viceministrul Economiei, Octavian Calmâc și Secretarul de Stat pentru Afaceri Internaționale și Relații Economice Externe a Ungariei,  Péter Szijjártó.

În cadrul vizitei viceministrul Octaviam Calmâc va avea o întrevedere bilaterala cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán.

Lucrările Comisiei vor începe prin stabilirea regulilor și procedurilor de colaborare între țări în cadrul Comisiei. Acestea vor fi urmate de efectuarea unui schimb de informații privind datele macroeconomice ale statelor și evoluția relațiilor comercial economice bilaterale în domeniile dezvoltării antreprenoriale, întreprinderilor mici și mijlocii, agriculturii, energiei, infrastructurii, construcțiilor, dezvoltării regionale, turism, s.a.

Întru asigurarea eficacității lucrărilor Comisiei, vor fi create doua grupuri de lucru ale experților participanți - unul pe domeniul dezvoltării antreprenoriale, IMM-uri, energie, turism și altul pentru agricultura, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea regională.

Un alt eveniment preconizat de a fi desfășurat la Budapesta, va fi o masă rotundă cu participarea agenților economici ai Ungariei, în cadrul căreia vor fi prezentate proiectele investiționale ale Republicii Moldova și descrise reformele structurale întreprinse, întru facilitarea și promovarea afacerilor în țara noastră.

Potrivit Ministerului Economiei, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Ungaria în anul 2012 a înregistrat suma de 117,7 mil. USD. Comparativ cu anul 2011, volumul comerţului exterior a fost într-o mică scădere cu 4,6%, cauza principală fiind scăderea importului de mărfuri. Exportul de mărfuri realizat în perioada vizată, a înregistrat suma de 28,7 mil. USD, fiind în creştere cu 23,2 % faţă de anul precedent. Printre cele mai solicitate mărfuri moldovenești pe piața ungară a fost mobila, produse tipografice, sticle și borcane, cisterne din fonta, fier sau otel cu o capacitate de peste 300 l, seminţe de floarea-soarelui, ș.a.  Importul de mărfuri efectuat în anul 2012 în Republica Moldova din Ungaria a însumat 89 mil. USD şi a fost într-o mică descreştere comparativ cu anul 2011, cu 11,1%. În Republica Moldova sunt importate materiale textile, produse ale industriei chimice, echipamente electrice, produse alimentare, băuturi, alcoolice, fără alcool, materiale plastice si articole din acestea, ș.a.