Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.04.2013

Reuniunea Biroului Adunării Parlamentare Euronest a acceptat în unanimitate propunerea lui Igor Corman

Reuniunea Biroului Adunării Parlamentare Euronest a acceptat în unanimitate propunerea lui Igor Corman

Preşedintele Comisiei Politică Externă şi Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a participat, la Strasbourg, la reuniunea Biroului Adunării Parlamentare Euronest. Igor Corman este vicepreşedinte al Adunării Parlamentare (AP) Euronest şi șeful delegației moldoveneşti la acest for interparlamentar.

În cadrul reuniunii Biroului Adunării Parlamentare Euronest au fost abordate subiecte ce țin de pregătirea celei de-a treia sesiuni ordinare a AP Euronest, care va avea loc, la Bruxelles, în perioada 28-29 mai 2013 și au fost examinate rapoartele și moțiunile de rezoluții ale Comisiilor permanente ale AP EURONEST. De asemenea, a fost prelungit mandatul Grupului de Lucru al AP cu privire la Belarus, având misiunea să identifice o formulă acceptabilă de participare a delegaţiei parlamentare din Belarus la lucrările AP Euronest, Grupul de lucru fiind co-prezidat de către deputatul în Parlament de la Chișinău, Dumitru Diacov.

În plenul reuniunii, Igor Corman a propus membrilor Biroului să fie adoptată decizia politică cu privire la adresarea unui mesaj consolidat, din partea Biroului AP EURONEST, către șefii de state și de guverne cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013). Propunerea vicepreşedintelui  Adunării Parlamentare Euronest a fost plenipotențiar susținută de membrii Biroului.

În continuarea lucrărilor, Parlamentul European a aprobat oferirea burselor EURONEST pentru aproximativ 150 de tineri din statele-membre ale UE, precum și statele-participante la Parteneriatul Estic cu scopul reunirii lor la Strasbourg, la începutul toamnei 2013, în vederea "simulării" activității AP EURONEST, pentru schimb de opinii, de experiență etc. De asemenea, Parlamentul European a aprobat organizarea unui seminar pentru tinerii lideri (din domeniul politic, sectorul asociativ, mediul de afaceri etc.) din cadrul Parteneriatului Estic, pentru schimb de opinii și experiență, în toamna anului 2013.

La reuniunea de la Strasbourg participă şefii delegațiilor Parlamentelor naționale ale țărilor Parteneriatului Estic, precum și biroul delegației Parlamentului European la AP Euronest. Adunarea Parlamentară Euronest reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și este formată din 110 de membri: 60 de membri din partea Parlamentului European şi câte 10 membri din partea partenerilor estici (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan), informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus