Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.04.2013

Primele sisteme de irigare din Moldova au fost transmise în administrare producătorilor agricoli care utilizează apa pentru irigații

Primele sisteme de irigare din Moldova au fost transmise în administrare producătorilor agricoli care utilizează apa pentru irigații

Agenția Apele Moldovei a transmis pe 18 aprilie în gestiune primele sisteme de irigare Criuleni și Lopatna, ce vor fi reabilitate în cadrul Programului Compact cu finanțare din partea Guvernului SUA, către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI). Autoritatea publică a semnat cu AUAI și Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) acorduri de transmitere a managementul sistemelor de irigare cu titlul gratuit, pe o perioadă de 30 de ani, care au fost aprobate de ministrul mediului în exercițiu Gheorghe Șalaru.

Potrivit acordurilor semnate, Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații pot utiliza, exploata, întreține și administra infrastructura de irigare, care include stațiile de pompare, terenurile aferente staţiilor de pompare, mijloacele fixe etc.
În același timp, Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații se obligă să gestioneze corect sistemele de irigare și să asigure fiecărui utilizator de apă pentru irigare livrarea apei la timp, conform unui grafic aprobat şi în conformitate cu cerinţele de irigare a culturilor crescute pe teren, să evite cauzarea daunelor mediului ambiant și locuitorilor etc. Totodată, AUAI vor suporta costurile de exploatare, întreţinere şi administrare a sistemului de irigare.

Agenția Apele Moldovei însă este obligată să monitorizeze cum sunt administrate sistemele de irigare transmise în gestiune producătorilor agricoli și să ofere asistență acestora în managementul eficient al bunurilor respective, inclusiv să instruiască personalul tehnic responsabil de menținerea echipamentelor.

Ministrul mediului în exercițiu Gheorghe Șalaru, a declarat că transferul gestiunii sistemelor de irigare face parte din activități mult mai complexe care vor conduce la îmbunătățirea managementului resurselor acvatice din țară. Totodată, Șalaru  și-a exprimat speranța că datorită acestor reforme, precum și investițiilor efectuate de Guvernul SUA în sectorul de irigare, agricultura din Moldova va reveni la situația anilor precedenți cînd era cunoscută ca un mare exportator de produse agricole.
Marin Adam, directorul  Agenției Apele Moldovei, a accentuat că deși gestiunea sistemelor de irigare au fost transferate AUAI, agenția poartă în continuare responsabilitate pentru managementul eficient al acestor bunuri prin monitorizare continuă și acordare de asistență.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a menționat că în perioada imediat următoare vor fi semnate acorduri de transfer al managementului sistemelor de irigare cu alte cinci AUAI, create în cadrul Programului Compact și a ținut să precizeze că  semnarea documentelor date este rezultatul unui parteneriat între autoritățile publice și FPM Moldova, care contribuie la reforma sistemului de irigare din Moldova

Președinții celor două AUAI, care au preluat administrarea sistemelor de irigare Lopatna și Criuleni, au recunoscut responsabilitatea enormă care le revine, dar totodată au precizat că vor depune eforturi mari pentru a gestiona eficient bunurile. Iar datorită irigării de care vor avea parte după reabilitarea sistemelor, vor putea demonstra că în Moldova se poate face agricultură performantă și că aceasta poate aduce venituri.

Corporația Provocările Mileniului prin intermediul FPM Moldova va finanța din fondurile Programului Compact reabilitarea sistemelor de irigare, iar FPM Moldova, care implementează Compact-ul, va rămîne parte a acordului pînă la finele lunii august 2015, cînd se încheie Programul.

Transferul managementului sistemelor de irigare către utilizatori este o acțiune inovativă pentru sectorul de irigare din Republica Moldova și se încadrează în reformarea domeniului. Experiențe similare de gestionare a sistemelor de irigare prin intermediul asociațiilor de producători agricoli există în România, Croația, Serbia, Portugalia etc. și reprezintă o condiție a partenerilor de dezvoltare care investesc în reabilitarea sistemelor de irigare. Anterior procesului de transmitere, în toate sistemele de irigare au fost realizate inventarieri și evaluări ale bunurilor și echipamentelor.

Actualmente, sistemele de irigare Lopatna și Criuleni sunt parțial funcționale. În zona sistemului centralizat de irigare Lopatna sînt circa 530 de deținători de teren agricol din patru localități, dintre care 460 sînt membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), iar în aria sistemului centralizat de irigare Criuleni activează 500 de agricultori, dintre care în jur de 300 de persoane sînt membri ai AUAI. Potrivit Programului Compact, după reabilitarea celor două sisteme centralizate de irigare, vor fi extinse suprafețele de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare pînă la 509 hectare, iar la Criuleni de la 120 de hectare pînă la cca 760 de hectare.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordații grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova. Programul Compact prevede investiții în tranziția la agricultura performantă și în reabilitarea infrastructurii drumurilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus