Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-18/iurie-leanca-participa-in-perioada-1718-aprilie-2013-la-east-forum-berlin-29489.html
Data: Apr 18, 2013 (16:13)

Iurie Leancă participă în perioada 17-18 aprilie 2013 la East Forum Berlin

Viceprim-ministrul, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, participă în perioada 17-18 aprilie 2013, la Berlin, la East Forum Berlin. Reuniunea din acest an are drept tematică identificarea modalităților optime de valorificare a cooperării între statele europene pe dimensiunea economică și cea de atragere a investițiilor.

În cadrul discuțiilor, ministrul Iurie Leancă a reliefat, în mod special, că opțiunea țării noastre pentru modelul de integrare economică dezvoltat de Uniunea Europeană este determinată, în mod firesc, de obiectivul integrării în UE. Realizării acestui obiectiv într-un termen mediu îi sunt subordonate și acțiunile de reformare și modernizare întreprinse de autoritățile RM în vederea consolidării democrației și dezvoltării unei economii de piață funcționale și competitive.

În acest sens, implementarea eficientă a prevederilor vizând crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, care constituie o parte integrantă a Acordului de Asociere între RM și UE, are un rol deosebit. Anume valorificarea plenară a oportunităților pe care le va deschide liberalizarea graduală a comerțului cu UE va crea premisele necesare pentru integrarea treptată a Republicii Moldova pe piața internă a UE. 

Totodată, compatibilitatea DCFTA cu zona de liber schimb existentă în spațiul CSI îi permite R. Moldova să exploreze în continuare potențialul piețelor din Est, ceea ce creează noi avantaje în contextul atragerii investițiilor străine directe a căror impact asupra creșterii economice și creării locurilor de muncă este considerabil.

Potrivit MAEIE, pe parcursul aflării sale la Berlin, șeful diplomației moldovenești a avut întrevederi cu oficiali germani și reprezentanți ai mediului de afaceri, în cadrul cărora au fost abordate prioritățile agendei europene și aspecte ale extinderii cooperării bilaterale moldo-germane.