Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.04.2013

Uniunea Europeană şi Republica Moldova au organizat la Chişinău cea de-a patra rundă a dialogului privind drepturile omului

La 16 aprilie 2013, Uniunea Europeană şi Republica Moldova au organizat la Chişinău cea de-a patra rundă a dialogului privind drepturile omului. Dialogul s-a desfăşurat într-un cadru amical, deschis şi constructiv, reflectând angajamentul continuu al Moldovei de a realiza îmbunătăţiri vizibile în domeniul apărării drepturilor omului.

Dialogul a permis schimbul de opinii privind situaţia drepturilor omului din Republica Moldova, inclusiv din regiunea din est. Discuţia s-a concentrat în special pe lupta cu impunitatea şi maltratările, pe libertatea de expresie, lupta împotriva tuturor formelor de discriminare, şi drepturile copiilor. Au fost identificate mai multe domenii ale viitoarei cooperări şi care necesită o dezbatere mai aprofundată.

Uniunea Europeană a ţinut cont de dedicarea Moldovei de a-şi respecta angajamentele în temeiul dreptului internaţional şi în cadrul cooperării sale bilaterale cu Uniunea Europeană, precum şi a Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Vizelor. UE a reiterat deschiderea de a continua susţinerea Moldovei în acest proces.

UE şi Republica Moldova au discutat cooperarea privind drepturile omului în cadrul organizaţiilor internaţionale, în special ONU.

Delegaţia UE a fost condusă de Elisabeth Tison, Şefa Departamentului pentru Principiile Directoare ale Politicii privind Drepturile Omului, Serviciul European de Acţiune Externă. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Vladimir Grosu, viceministru al Justiţiei.

În conformitate cu practica UE de a include vocea societăţii în reuniunile sale cu ţările terţe privind drepturile omului, UE s-a întâlnit cu reprezentanţii ONG-urilor din Moldova şi a celor internaţionale, înainte de consultări. Reprezentanţii ONG-urilor au participat la negocieri pe rol de observatori. În următoarele săptămâni, Delegaţia UE în Moldova va lansa o cerere de propuneri în cadrul Instrumentului pentru Democraţie şi Drepturile Omului al UE în valoare de 1.7 milioane euro care se va concentra asupra tuturor formelor de discriminare şi asupra promovării toleranţei.

Pe 15 aprilie 2013, delegaţia UE a vizitat un proiect susţinut de UE în orăşelul Vadul lui Vodă care oferă servicii de integrare socială persoanelor cu dizabilităţi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus