Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-17/anre-pre-ul-carburan-ilor-ar-trebui-sa-scada-pe-pia-a-locala-29459.html
Data: Apr 17, 2013 (14:34)

ANRE: Prețul carburanților ar trebui să scadă pe piața locală

Scăderea continuă din ultimele două luni a prețurilor de import la produsele petroliere este o premisă obiectivă pentru ca petroliștii de pe piața Republicii Moldova să-și revadă prețurile carburanților la pompă, consideră specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Datele ANRE atestă că prețul mediu lunar de import al benzinei, comparativ cu perioada în care anterior au fost stabilite preţurile de comercializare cu amănuntul la acest produs, s-a micşorat cu 66 de dolari SUA/tona (5,9%) - de la 1 120 de dolari SUA/tona (februarie 2013) până la 1 054 de dolari SUA/tona (1-14 aprilie 2013). Această diminuare s-a înregistrat pe fundalul descreşterii cotaţiilor medii PLATT'S la acest produs, în aceeaşi perioadă, cu 113 dolari SUA/tona (10,3%) - de la 1 099 de dolari SUA/tona până la 986 de dolari SUA/tona.

O descreştere similară a avut loc şi în cazul motorinei - prețul mediu lunar de import a scăzut cu 58 de dolari SUA/tona (5,6%) - de la 1 042 de dolari SUA/tona până la 984 de dolari SUA/tona. Cotaţiile medii PLATT'S la motorină s-au redus cu 80 de dolari SUA/tona (8%) - de la 1 000 de dolari SUA/tona până la 920 de dolari SUA/tona.

O descreștere importantă de preț s-a înregistrat și la gazul lichefiat. În ianuarie preţul mediu lunar de import a constituit 872 de dolari SUA/tona, iar în perioada 1-14 aprilie a ajuns la 654 de dolari SUA/tona sau cu 218 dolari SUA/tona (25%) mai mic.

În februarie, preţul mediu lunar al petrolului Brent a fost de 115,6 dolari SUA/baril, la începutul lunii aprilie a coborât la 107 dolari SUA/baril (diminuare de 7,4%), iar cotaţiile din ultimele zile variază în jurul valorii de 100 de dolari SUA/baril.

Aceste premise, precum și aplicarea de către operatori a costurilor proprii și profitului (marja), similare celor stabilite la momentul fixării anterioare a prețurilor la carburanți, ar putea condiționa, potrivit specialiștilor ANRE, reducerea prețurilor la benzină și motorină pe piața internă cu cel puțin 3%, iar la gazul lichefiat - cu cel puțin 15%.

De notat că în perioada februarie-aprilie rata de schimb a leului moldovenesc a înregistrat o diminuare de  2,5-2,7%, însă în acest caz impactul apreciativ asupra preţurilor pe piaţa internă este nesemnificativ comparativ cu evoluţia preţurilor la produsele petroliere, notează specialiștii ANRE.

Potrivit prevederilor legislației în vigoare, ANRE nu poate interveni pe o piață concurențială în vederea stabilirii prețurilor la produsele petroliere. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcție de cerere și ofertă, și depind de mai mulți factori variabili, cum ar fi evoluția prețului țițeiului pe piața internațională, evoluția prețurilor externe ale carburanților, evoluția cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piața internă etc. Pe piața produselor petroliere, ANRE este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licențelor de activitate și de monitorizare a pieței, inclusiv în vederea nedepășirii de către operatori a profitului de 10%, prevăzut de metodologia de calculare și aplicare a preţurilor la produsele petroliere.