Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-15/accidente-rutiere-aranjate-dosare-fictive-shi-spalare-de-bani-de-milioane-de-lei-din-sistemul-intern-29417.html
Data: Apr 15, 2013 (12:25)

Accidente rutiere aranjate, dosare fictive şi spălare de bani de milioane de lei din Sistemul Internaţional de Asigurări „ Cartea Verde”

Managerul unei companii de asigurare autohtone şi un reprezentant al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule au fost reţinuţi de CNA în comun cu procurorii anticorupţie. Cei doi sunt suspectaţi că ar fi pus la cale o schemă frauduloasă de dobîndire a mijloacelor financiare din Sistemul Internaţional de Asigurări „ Cartea Verde”, bani care ulterior erau spălaţi prin intermediul unor persoane interpuse (intermediari).

Potrivit datelor preliminare, cei doi ar fi organizat  fabricarea unor  dosare fictive de accidente rutiere pe teritoriul Republicii Moldova între automobile de lux autohtone şi automobile cu numere de înmatriculare străine, preponderent din Bulgaria, România, Elveţia etc. Ulterior, companiile de asigurare, prin intermediul complicilor săi din cadrul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule verificau şi confirmau autenticitatea dosarelor accidentelor rutiere, cu confirmarea mărimii recuperării  despăgubirilor. După confirmarea datelor, compania de asigurare, prin intermediul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, se adresa companiei de asigurare de peste hotare, care a eliberat Cartea Verde, întru achitarea acestor costuri. Astfel, persoanele care deţineau Cartea Verde pe maşinile cu numerele de înmatriculare din ţara de origine (Bulgaria, România, Elveţia etc) se adresau companiilor de asigurare moldoveneşti pentru încasarea costurilor totale a   automobilelor avariate, mărimea onorariilor variind între 20 000 şi 40 000 EUR. Prejudiciul total cauzat se estimează la milioane de lei, iar schema identificată a funcţionat din 2009. Mijloacele financiare obţinute ilegal din aceste activităţi se acumulau pe conturile bancare ale persoanelor interpuse, ulterior fiind împărţite între membrii grupării.

Se presupune că aceştia au acţionat prin înţelegere prealabilă cu angajaţi ai Poliţiei rutiere din cadrul MAI, companiei de asigurare complice şi cu Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule.

Potrivit CNA, săptămâna trecuta, instanţa a eliberat mandat de arestare pe numele celor două persoane reţinute de CNA, una dintre care este şi organizatorul reţelei. Ceilalţi membri ai grupului, între care un angajat al poliţiei rutiere (bănuit),  conlucrează cu urmărirea penală şi depun depoziţii pe cazurile date, fiind cercetaţi în stare de libertate.