Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-13/deputatzii-pldm-condamna-incalcarile-de-procedura-in-shedintza-legislativului-29414.html
Data: Apr 13, 2013 (03:20)

Deputaţii PLDM condamnă încălcările de procedură în şedinţa Legislativului

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova  condamnă încălcările de procedură comise în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Deputații PLDM atenționează opinia publică că adoptarea în cadrul ședinței în plen a Parlamentului a deciziilor privind demiterea președintelui Comisiei Drepturile Omului și Relații Interetnice, Vadim Mișin, și numirea în această funcție a lui Vasile Șova a fost făcută ilegal.

Regulamentul Parlamentului, prevede că preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi (art.17 alin.1). Revocarea înainte de termen a preşedinţilor comisiilor permanente se face la propunerea Preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi (art.17 alin.3 cu referire la art.11 alin.3).

Astfel, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului au fost admise mai multe încălcări:

Președintele Parlamentului Marian Lupu a anunțat că Proiectul de hotărâre privind demiterea lui Vadim Mișin, a fost adoptat cu votul a 46 de deputați (fiind necesare 51 de voturi).

Președintele Parlamentului nu a consultat fracțiunea PLDM în privința inițierii procedurii de demitere a președintelui Comisiei Drepturile Omului și Relații Interetnice, Vadim Mișin.

Invocarea principiului proporționalității în cazul propunerii candidaturii lui Vasile Șova pentru funcția de președinte a Comisiei Drepturile Omului și Relații Interetnice nu este argumentat, deoarece fracțiunea PCRM poate revendica președinția  doar a trei comisii parlamentare (fracțiunea PCRM  are în componență 34 de deputați, şi nu 42 cât avea la începutul legislaturii).

De asemenea, Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunțat că Proiectul de hotărâre nr.2534 privind numirea lui Vasile Șova în funcția de președinte al comisiei respective a fost adoptat cu votul a 46 de deputați (fiind necesare 51 de voturi).

 În momentul votării ambelor proiecte de hotărâri mai mulți deputați, votul cărora a fost numărat, nu se aflau în sala de ședințe a Legislativului.

Făcând abstracție de apartenența politică  și viziunile politice ale persoanelor vizate, deputații PLDM se pronunță ferm pentru respectarea Regulamentului Parlamentului și a principiului legalității în activitatea sa. În contextul celor expuse, PLDM solicită Președintelui Parlamentului  să nu admită producerea efectelor juridice a proiectelor menționate mai sus.