Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.04.2013

Preşedintele Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat să formeze noul guvern

Preşedintele Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat să formeze noul guvern

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat astăzi, 10 aprilie a.c., pe Vlad Filat candidat pentru funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut de către șeful statului în cadrul unui briefing de presă. Decizia a fost luată în urma consultărilor finale purtate astăzi cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare ale PD, PL și PLDM.

Nicolae Timofti a făcut următoarea declarație:
„În conformitate cu Constituția Republicii Moldova, art. 98, alineat (1), am purtat consultări cu fracțiunile parlamentare, dar și cu grupuri de deputați, cu scopul identificării unui candidat pentru funcția de premier. La consultări nu s-a prezentat fracțiunea PCRM, deși a fost invitată.

În urma acestor discuții am luat decizia să-l desemnez în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru pe domnul Vlad Filat, președinte al Partidului Liberal Democrat.

Conform Constituției, domnul Filat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Argumentele în favoarea candidaturii domniei sale sunt următoarele:

În cadrul consultărilor Vlad Filat a fost singura candidatură ce mi-a fost propusă, de către PLDM.

Partidul Democrat și Partidul Liberal, dar și grupul de deputați condus de Vadim Mișin, au recunoscut dreptul PLDM de a propune un candidat pentru funcția de prim-ministru. PLDM are cea mai mare pondere în Parlament, numeric vorbind, cu excepția PCRM, care s-a arătat dezinteresat de acest proces.

Voința majorității deputaților cu care am discutat este că Republica Moldova trebuie să continue politica de integrare europeană, iar pe plan intern, să pună în aplicare reformele democratice convenite cu Uniunea Europeană. Domnul Vlad Filat va putea, în opinia mea, să asigure continuitatea acestor procese”, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

Guvernul de la Chişinău a fost demis la 5 martie prin vot de neîncredere acordat de parlament, în urma unei crize în interiorul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană. Vlad Filat are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului pentru programul de activitate şi echipa guvernamentală. Potrivit Constituţiei, după ce preşedintele desemnează candidatul la funcţia de premier, dacă parlamentul nu aprobă noul guvern în decurs de 45 de zile, legislativul poate fi dizolvat şi se organizează alegeri parlamentare anticipate, cu condiţia ca în această perioadă să fie cel puţin două propuneri din partea şefului statului pentru funcţia de prim-ministru.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus