Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.04.2013

Eugen Carpov: Unul din elementele dialogului dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize ţine de asigurarea evidenţei cetăţenilor străini, care sosesc în Republica Moldova prin regiunea transnistreană

Eugen Carpov: Unul din elementele dialogului dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize ţine de asigurarea evidenţei cetăţenilor străini, care sosesc în Republica Moldova prin regiunea transnistreană

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la ultimele evoluţii ale negocierilor în formatul "5+2", inclusiv fiind abordate şi perspectivele următoarei runde de negocieri, planificată pentru luna mai în or. Odesa, Ucraina. În context, referindu-se la rolul actorilor internaţionali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Viceprim-ministrul Eugen Carpov a subliniat că misiunea principală a mediatorilor şi observatorilor din formatul „5+2” este facilitarea dialogului Chişinău-Tiraspol şi asigurarea platformei pentru deschiderea discuţiilor pe toate coşurile tematice, în baza principiilor şi standardelor internaţionale.

Totodată, unul din subiectele prioritare, discutate între oficiali, a fost recenta iniţiativă a autorităţilor de la Chişinău privind asigurarea evidenţei cetăţenilor străini şi a monitorizării fluxurilor migraţionale prin segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene la şase puncte interne de control.

„Unul din elementele dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize ţine de asigurarea evidenţei cetăţenilor străini, care sosesc în Republica Moldova prin regiunea transnistreană. La moment suntem în proces de definitivare a mecanismelor corespunzătoare, ce vor permite crearea condiţiilor adecvate pentru asigurarea procesului respectiv. Este regretabil faptul că după o informare prealabilă din partea Chişinăului a tuturor participanţilor formatului 5+2 despre acţiunile preconizate, reprezentanţii regiunii transnistrene au lansat în presă declaraţii evident eronate şi tendenţioase. În realitate nu există nici un motiv plauzibil de îngrijorare. Mecanismul în cauză va fi implementat de personalul civil al Biroului pentru migraţie şi azil, cu respectarea rigorilor Zonei de securitate şi nu va genera careva obstacole adiţionale în calea liberei circulaţii a persoanelor. Mai mult decât atât, procedurile vor fi aplicate benevol, gratuit şi rapid”, a explicat Viceprim-ministrul Eugen Carpov.

La rândul său, Ambasadorul Federaţiei Ruse a mulţumit pentru dialogul sincer şi detaliat, remarcând că ţara sa este interesată în aprofundarea colaborării cu Republica Moldova pe toate domeniile, inclusiv problematica transnistreană. Federaţia Rusă rămâne ataşată principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova ca temelie pentru identificarea soluţiei finale a conflictului din raioanele de est, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus