Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-08/pentru-perioada-20132015-in-cadrul-cooperarii-bilaterale-moldosuedeze-sint-planificate-noua-proiecte-29344.html
Data: Apr 8, 2013 (19:27)

Pentru perioada 2013-2015, în cadrul cooperării bilaterale moldo-suedeze sînt planificate nouă proiecte în valoare totală de 13,98 milioane euro

Subiectul a fost discutat în cadrul şedinţei anuale de evaluare a cooperării dintre Republica Moldova şi Suedia, la care a participat Secretarul General al Guvernului RM, Victor Bodiu. Din delegația suedeză au făcut parte Excelența Sa Ingrid Tersman, Ambasador al Regatului Suedia în R. Moldova, Elsa Hastad, director al Departamentului pentru reforme și cooperarea selectivă din cadrul SIDA (Agenția suedeză pentru cooperare și dezvoltare internațională), Ros-Mari Balöw, consilier-șef pentru dezvoltare și cooperare din cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Ambasadorul Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman, a reiterat sprijinul Suediei pentru R. Moldova în parcursul său de integrare europeană și a dat o apreciere pozitivă procesului de implementare a reformelor și eforturilor întreprinse în acest sens de Guvern. Totodată, oficialul și-a exprimat speranța că actuala criză politică va fi soluționată și nu va afecta implementarea proiectelor de modernizare a statului. „R. Moldova este unul dintre pilonii veritabili ai Parteneriatului Estic, de aceea, pentru noi este crucial ca țara Dvs. să aibă un Guvern stabil, care să realizeze în continuare proiectele inițiate”, a spus Ingrid Tersman.

Ambasadoarea Suediei a menționat că, în scopul alinierii la valorile și prioritățile UE, Guvernul Suediei a decis modificarea modului de cooperare cu țările Europei Centrale și de Est. În acest scop, a fost elaborată Strategia regională pentru Europa de Est, pentru perioada 2014-2020. Totodată, Ingrid Tersman a menţionat că Suedia examinează posibilitatea de a susține, în continuare, dezvoltarea autonomiei locale şi a procesului de descentralizare în R. Moldova.

În context, Victor Bodiu și-a exprimat speranța că Suedia va continua să sprijine R. Moldova în realizarea acestei importante reforme. El a precizat că Guvernul urmează să implementeze Planul de acțiuni al Strategiei Naționale de Descentralizare, cu un buget în valoare de zece milioane de dolari SUA, și că sarcinile pentru perioada 2013-2015 sunt deja definite. Ingrid Tersman a dat asigurări că va veni cu propuneri în acest sens, pentru a aprofunda proiectele de dezvoltare în domeniul vizat.

Pentru perioada 2013-2015, în cadrul cooperării bilaterale moldo-suedeze sînt planificate nouă proiecte în valoare totală de 13,98 milioane euro. La moment, în curs de implementare sînt 16 proiecte cu un buget total de 36,8 milioane euro, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.