Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2013

Misiunea OSCE în Moldova sprijină procesul de eliminare a surselor radioactive din Transnistria

Misiunea OSCE în Moldova sprijină procesul de eliminare a surselor radioactive din Transnistria

Misiunea OSCE în Moldova a facilitat şi monitorizat astăzi procesul de eliminare a peste 150 surse de radiaţie ionizată din regiunea transnistreană.

„Mă bucur să văd că materialele radioactive au fost eliminate într-un mod corespunzător şi în siguranţă. Acesta este un exemplu excelent al bunei cooperări între autorităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru pentru a reduce potenţialele riscuri de sănătate pentru populaţia locală”, a spus Ambasadoarea Jennifer Brush, Şefa Misiunii OSCE în Moldova.

Misiunea OSCE în Moldova a colaborat cu autorităţile din Chişinău şi Tiraspol pentru a ajunge la un acord privind eliminarea şi lichidarea acestor substanţe periculoase. Procesul de eliminare a fost finanţat de către Misiune şi efectuat de experţi din Chişinău.

Sursele de radiaţie ionizată se aflau în biblioteca din Tiraspol şi la o staţie de generare a energiei electrice. Aceste surse au fost înlăturate şi transportate la un depozit special şi vor fi lichidate în conformitate cu standardele internaţionale.

Acest proiect face parte din activităţile Misiunii OSCE în Moldova de consolidare a încrederii între oamenii şi comunităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru. În 2012, Misiunea OSCE în Moldova a sprijinit evacuarea deşeurilor radioactive industriale de la o întreprindere de prelucrare a zahărului şi a alcoolului, situată în oraşul Rîbniţa, pe malul stâng al râului Nistru, şi transportarea acestora la un depozit din apropierea oraşului Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus