Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-05/marian-lupu-a-avut-astazi-o-intrevedere-cu-o-delega-ie-a-bundestagului-republicii-federale-germania-29312.html
Data: Apr 5, 2013 (17:27)

Marian Lupu a avut astăzi o întrevedere cu o delegație a Bundestag-ului Republicii Federale Germania

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu o delegație a Bundestag-ului Republicii Federale Germania, însoțită de un grup de reprezentanți ai Fundației Konrad Adenauer din Germania.

Deputații germani au sosit la Chișinău pentru a se familiariza cu situația politică din republica noastră și a discuta cu oficialii perspectivele integrării europene a Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului a apreciat interesul sporit al Bundestag-ului Republicii Federale Germania pentru procesele ce au loc în Republica Moldova și sprijinul constant pentru parcursul european al republicii noastre.

”Suntem impresionați de evoluția dinamică a dialogului politic moldo-german din ultimii ani, Germania, ca stat lider al Uniunii Europene, prezentînd un interes special pentru republica noastră”, a declarat Marian Lupu.

Potrivit Președintelui Parlamentului, cooperarea interparlamentară constituie un suport puternic pentru dezvoltarea relațiilor moldo-germane pe ansamblu, inclusiv în domeniul economic.

În opinia sa, activitatea Forului germano-moldovenesc din cadrul Bundestag-ului german și a Forului moldo-german din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, constituite acum cîțiva ani, a devenit o platformă eficientă în promovarea intereselor și relațiilor dintre cele două state în diverse domenii, constituind un mijloc de facilitare a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Cu referire la situația internă din republica noastră, Marian Lupu a accentuat faptul că în situația creată partidele politice aflate la guvernare trebuie să depășească interesele corporative în favoarea interesului național. ”Pentru finalizarea reformelor începute, incluse pe agenda europeană a Republica Moldova, avem nevoie de stabilitate politică”, a menționat Marian Lupu.

Președintele Parlamentului s-a referit, de asemenea, la stadiul negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. ”Perspectiva liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană este de o importanță excepțională pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Marian Lupu.

În alt context, Marian Lupu a adus mulțumiri pentru includerea Republicii Moldova în Programul ”Burse Interparlamentare Parlamentare”, prin intermediul căruia, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer, începînd cu anul 2008, Bundestag-ul german oferă anual burse pentru absolvenți ai instituțiilor de învățămînt superior din Moldova.

Deputații Bundestag-ului german au reiterat sprijinul puternic al Republicii Federale Germania pentru reformele democratice din Republica Moldova și procesele de integrare în comunitatea europeană.

La întrevedere a participat președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Igor Corman, președinte al Grupului de prietenie cu Republica Federală Germania din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, informează un comunicat al Legislativului.