Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.04.2013

Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini "FIA" manifestă o îngrijorare profundă pentru unele semne de degradare a climatului de afaceri

Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini

Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini "FIA" a remis spre difuzare un comunicat de presă pe care îl reproducem mai jos:


Am fost informați despre o acţiune care a avut loc la data de 3 aprilie 2013, inițiată de către autorităţi in scopul efectuării unui control la oficiul central al companiei Tirex Petrol, precum și la staţiile sale de alimentare cu petrol din Chișinău. La operaţiune au participat mai mult de o sută de poliţişti înarmați, ameninţând clienţii şi angajaţii companiei.   Pe parcursul acestei operațiuni, care trebuia sa fiu un simplu “prim control”, au fost observate alte acţiuni care nu par corespunzătoare procedurilor şi regulamentelor, cum ar fi "deconectarea circuitului de supraveghere video" la anumite stații, sau „confiscarea registrelor oficiale” necesare pentru a continua activitatea, dar și ameninţarea personalului cu arme.

Nu se contestă dreptul în sine a autorităților de a efectua control operațional, însă folosirea disproporționată a forței este pentru noi alarmantă şi indică un grad înalt de insecuritate dreptului de proprietate și a persoanelor în Republica Moldova.

Compania Tirex Petrol este prezentă în Moldova deja de 12 ani, activitatea acesteia fiind înalt apreciată de către parteneri, clienţi, angajaţi dar şi de către autoritățile moldoveneşti. Tirex Petrol a fost mereu un exemplu in ceea ce privește respectarea legislaţiei şi se pare că verificările efectuate nu au arătat încălcări ale legii - motiv pentru care operaţiunea forţelor de ordine s-a încheiat la sfârşitul zilei.

Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini "FIA", reprezentând cei mai importanți investitori străini din Moldova, manifestă o îngrijorare profundă pentru unele semne de degradare a climatului de afaceri.
Dorim sa alertăm autoritățile despre îngrijorările investitorilor străini privind deriva în care se poate ajunge în urma incidentelor de acest fel, precum şi impactul negativ pe care le pot avea acestea asupra deciziilor potenţialilor investitori străini.

Consiliul FIA atrage atenţia autorităţilor centrale asupra acestui subiect, cerând investigarea atentă a cazului și o reacție promptă în scopul de readuce încrederea investitorilor în transparența și corectitudinea climatului de afaceri din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus