Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.04.2013

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a respins cererea deputaţilor PCRM de declanşare imediată a alegerilor parlamentare anticipate

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a respins cererea deputaţilor PCRM de declanşare imediată a alegerilor parlamentare anticipate

Un grup de deputați comuniști a depus astăzi, 4 aprilie a.c., la Președinție un apel adresat „cetățeanului” Nicolae Timofti, prin care a cerut ca președintele să convoace alegeri anticipate, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

Fracțiunea parlamentară a comuniștilor a ales acest mod de comunicare cu președintele, după ce anterior a refuzat să participe la consultările prevăzute de Constituție cu șeful statului în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru.

Președintele Timofti a luat act de această solicitare și îi anunță pe deputații comuniști că declanșarea imediată a alegerilor parlamentare este imposibilă în momentul de față, întrucât nu sunt întrunite circumstanțele legale care i-ar permite șefului statului să ia o asemenea decizie.

Alegerile anticipate ar putea avea loc numai în condițiile prevăzute de Constituție, numai dacă Parlamentul nu ar reuși să acorde un vot de încredere unui nou Guvern, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură, conform art. 85, alineatul (2) din Legea Supremă.

Cât privește forma în care au ales deputații comuniști să-l informeze pe președinte despre opțiunea lor, menționăm următoarele:
Deputații comuniști Iurie Muntean, Grigore Petrenco, Mihail Poleanschi și Alexandr Petcov, care au fost admiși astăzi în sediul instituției prezidențiale de către secretarul general al Aparatului Președintelui, domnul Ion Păduraru, au manifestat o totală lipsă de respect față de instituția prezidențială și față de angajații Președinției, pe care i-au bruscat și le-au adresat injurii, dând dovadă de un comportament inadecvat și agresiv. Președintele consideră că parlamentarii comuniști au făcut abuz de statutul lor de deputați și au încălcat ordinea publică.

Președintele Timofti atrage atenția asupra faptului că nu s-a eschivat niciodată până în prezent de la întâlniri cu deputații, atunci când au existat asemenea solicitări, și este gata să poarte discuții cu orice ales al poporului, în condițiile prevăzute de normele legale și într-un mod civilizat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus