Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-04-02/portul-din-giurgiuleshti-a-lansat-coridorul-de-transportare-maritimferoviara-a-marfurilor-dintre-mar-29256.html
Data: Apr 2, 2013 (19:21)

Portul din Giurgiuleşti a lansat coridorul de transportare maritim-feroviară a mărfurilor dintre Marea Neagră și Marea Baltică, prin intermediul trenului de cursă regulată ZUBR

Portul Internaţional Giurgiuleşti a lansat coridorul de transportare maritim-feroviară a mărfurilor dintre Marea Neagră și Marea Baltică, prin intermediul trenului de cursă regulată ZUBR(de transportare a containerelor).

Thomas Moser, director general „Danube Logistics” SRL, a subliniat că proiectul în cauză sporeşte vizibil importanţa regională a Republicii Moldova din punct de vedere al tranzitului transportului de mărfuri.

În decembrie 2012, Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) şi „Danube Logistics” au devenit parteneri ai proiectului regional ZUBR – trenul de cursă regulată de transportare a containerelor din porturile din Marea Neagră spre porturile din Marea Baltică. Includerea Republicii Moldova în itinerarul trenului ZUBR a devenit posibilă datorită identificării potențialului de cerere pentru acest coridor din partea companiilor de transport din Turcia, urmare a vizitei oficiale în Turcia în noiembrie 2012, dar și prin asigurarea unei colaborări eficiente dintre CFM (întreprindere de stat) și „Danube Logistics” (investitor străin) – administrator al Portului Internațional Liber Giurgiulești. Astfel, prin crearea unui tarif comun maritim-feroviar, competitiv în raport cu alte modalități de transportare a mărfurilor, a fost posibilă crearea unui produs nou, care corespunde cererii în creștere a pieței. Creșterea estimată a volumului de containere transportate prin intermediul acestei platforme noi este de circa 3,5 ori, de la 1.160 containere în 2012 la circa 4.000 containere în 2013.