Trimite e-mail | Printeaza
Social
01.04.2013

Persoanele care beneficiază de înlesniri în transportul public vor călători şi în continuare gratuit

Persoanele care beneficiază de înlesniri în transportul public vor călători şi în continuare gratuit

Cu referire la declaraţia Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova privind decizia de a stopa din data de 1 aprilie 2013 transportarea persoanelor care beneficiază de înlesniri în transportul auto de călători, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor vine cu următoarele precizări:
 
Călătoria gratuită pentru anumite categorii de persoane în transportul public este un drept prevăzut şi garantat prin lege. Nici o instituţie de stat sau organizaţie obştească, cu excepţia Parlamentului Republicii Moldova în cazul modificării sau anulării anumitor prevederi legale, nu este în drept să stabilească arbitrar care norme legale vor fi aplicate.
 
Pentru anul 2012, Bugetul de stat a prevăzut 500 mii lei compensări pentru  călătoriile persoanelor care posedă înlesniri,  iar  pentru anul 2013 – 1mln lei. Alocarea acestor mijloace financiare depinde în mod direct de solicitările documentate în conformitate cu legea ale operatorilor de transport cu scopul de a  compensa aceste călătorii. Prin urmare, majorarea anuală a acestor mijloace financiare se face în funcţie de cererile operatorilor de transport.
 
Problema călătoriilor persoanelor care beneficiază de înlesniri a fost abordată de mai multe  ori în cadrul şedinţelor Comisiei tripartite de negocieri şi consultări colective de pe lângă Guvern, la care a participat inclusiv Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor şi în cadrul cărora a fost luată decizia de principiu de a schimba mecanismul de abordare a călătoriilor cu înlesniri prin introducerea compensaţiilor nominative.
 
La 7 martie 2013, Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege privind Codul Transporturilor Rutiere al Republicii Moldova, anterior fiind  avizat pozitiv de către Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor, care conține o schimbare radicală a principiilor de organizare a transporturilor rutiere, inclusiv  problema transporturilor cu înlesniri.
 
 
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus