Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.03.2013

Marian Lupu a avut o întrevedere cu o delegație de legislatori din Federația Rusă

Marian Lupu a avut o întrevedere cu o delegație de legislatori  din Federația Rusă

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu o delegație de legislatori din Duma de Stat și Consiliul Federației a Federației Ruse. În cadrul întrevederii, legislatorii ruși au reiterat interesul Federației Ruse pentru extinderea cooperării pe multiple planuri cu Republica Moldova și au pledat pentru intensificarea colaborării bilaterale pe dimensiunea interparlamentară, prin intermediul Comisiei interparlamentare moldo-ruse, a Comisiilor permanente și a Grupurilor de prietenie, existente în Legislativele ambelor țări. De asemenea, vorbitorii au mai opinat în favoarea dezvoltării de proiecte culturale comune, în suportul consolidării bunelor relații bilaterale de prietenie.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a menționat caracterul strategic al relațiilor bilaterale interparlamentare dintre Republica Moldova și Federația Rusă și a pledat în favoarea extinderii și consolidării acestora, în beneficiul ambelor țări și popoare.

Cu referință la colaborarea în domeniul umanitar, Marian Lupu a menționat că partea moldovenească, în primă etapă, deja a adoptat un proiect referitor la aderarea țării noastre la Acordul privind colaborarea umanitară a statelor-membre ale CSI, eliminând rezervele admise la semnare, în 2006. În a doua etapă urmează să fie adoptat proiectul  de aderare propriu-zisă a Republicii Moldova la această organizație.

Fondul Interstatal de colaborare umanitară, a specificat Marian Lupu, a permis, pe parcursul ultimilor ani, realizarea a mai mult de 40 de proiecte cu participarea Republicii Moldova şi a contribuit la desfăşurarea, în 2009, la Chişinău, a celei de-a IV-a ediţii a Forului intelectualităţii statelor-membre CSI, dar şi a oferit un suport financiar important pentru organizarea, în anii 2011 şi 2012, a Festivalului Internaţional de Muzică "Mărţişor", a Jocurilor Delfice pentru Tineret, a ciclului de seminare pentru instruirea muzeografilor, arheologilor, restauratorilor, a seminarului în domeniul învăţământului artistic, editarea de carte etc.
Aceste exemple, a specificat Marian Lupu, confirmă necesitatea aderării la respectiva structură internațională, ceea ce va oferi un suport considerabil intențiilor de a promova proiecte culturale de anvergură. De asemenea, în cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul referitor la oportunitatea schimbului și transferului de experiență, între instituțiile vizate, pe dimensiunea reformării sistemului de învățământ. Șeful Legislativului a specificat, în acest context, că, în Moldova, promovarea reformelor în sistemul de învățământ național a cunoscut și elemente neconforme scopurilor propuse, informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus