Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.03.2013

Reprezentanții producătorilor agricoli au salutat inițiativa introducerii impozitului consolidat în agricultură

Reprezentanții producătorilor agricoli au salutat inițiativa introducerii impozitului consolidat în agricultură

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu a participat astăzi la Adunarea Anuală Generală a Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect”.

În cadrul reuniunii, reprezentanții producătorilor agricoli au salutat inițiativa introducerii impozitului consolidat în agricultură. De asemenea, reprezentanții Asociaţiei producătorilor de sfeclă de zahăr din Moldova şi ai „UniAgroProtect” au menţionat că modificarea plăților TVA la zahăr (8% vor fi transferate în bugetul de stat, 12% rămân în contul producătorilor) ar reduce fluxul de contrabandă cu acest produs  pe piaţa Moldovei.  Totodată, reprezentanţii industriei sfeclei de zahăr şi-au exprimat regretul că previziunile lor în ceea ce priveşte creşterea nivelului de contrabandă odată cu creşterea cotei TVA la zahăr şi o iniţiativă similară de restituire a acestuia au fost ignorate de către structurile puterii în procesul de discuţii asupra proiectului de lege ce prevede modificarea politicii fiscale. 

În același context, reprezentanții producătorilor agricoli autohtoni au criticat activitatea FISC-ului, dar și reacția lentă a instituțiilor guvernamentale la solicitările  și dovezile aduse de agricultori. Spre regret, actuala politica fiscală avantajează evaziunea fiscala, a specificat președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a menționat că Uniunea Republicană a Asociațiilor Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect” întrunește în rândurile sale adevărați profesioniști, care abordează problemele din sectorul agrar cu discernământ și în cunoștință de cauză. Șeful Legislativului a specificat că, urmare a întrevederilor cu reprezentanții producătorilor agricoli autohtoni, deputatul PDM Andrian Candu a înaintat, cu titlu de inițiativă legislativă, pe 1 februarie curent, un proiect de lege, care prevede ca 12 la sută din TVA să rămână la dispoziția producătorilor agricoli, acești bani fiind înregistrați pe conturi speciale și folosiți doar în procesul producției agricole.

În cadrul evenimentului, participanții au menționat că un sistem similar este folosit cu succes în Ucraina, și, în aceste condiții, producătorii moldoveni fac cu greu față concurenței produselor ucrainene. Plus de aceasta, și în alte țări din regiune există rate reduse la TVA – România (se discută să fie redusă taxa TVA până la 9%); Polonia (5-7%), Rusia (10%), Belarus (10%). La nivel concurențial, aceasta de asemenea creează dificultăți pentru producătorii naționali.

La același subiect, reprezentanții producătorilor agricoli au mai solicitat ca impozitul unic consolidat în agricultură să fie aprobat în Parlament și să intre în vigoare începând cu luna mai curent, informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus