Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.03.2013

Vizita delegației parlamentare moldovenești în Suedia

O delegație a Parlamentului Republicii Moldova condusă de vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, efectuează, în perioada 25-26 martie 2013, o vizită de lucru la Stockholm, capitala Suediei. Este o primă vizită a deputaților moldoveni în Suedia,  organizată în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și Republica Moldova. Din componența delegației fac parte opt deputați din toate fracțiunile parlamentare.

La Stockholm membrii delegației vor avea o serie de întrevederi cu mai mulți deputați și politicieni din administrația locală, în cadrul comisiilor parlamentare. În finalul vizitei deputații moldoveni vor fi primiți de Per Westerberg, Președintele Parlamentului (Rikstag) Regatului Suediei. În ianuarie 2012, Per Westerberg a efectuat o vizită în Republica Moldova.

În cadrul dialogurilor de la Stockholm vor fi abordate aspecte privind cooperarea și relațiile dintre nivelul național și cel local, nivelul național și cel regional, relațiile dintre deputați și electorat, modalitatea de lucru permanent a deputatului cu electoratul, activitatea politică în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate,  activitatea politică a deputatului în cadrul partidului din care face parte, cooperarea  majorității parlamentare cu opoziția, situația materială și serviciile oferite unui parlamentar.

Programul de Cooperare, care presupune acordarea asistenței de dezvoltare pe linie parlamentară, a fost lansat de Parlamentul Suediei la începutul anului 2012 și extins de partea suedeză pînă în luna iunie 2013.

Obiectivul cooperării la nivel parlamentar dintre Regatul Suediei și Republica Moldova constă în consolidarea democrației parlamentare moldovenești prin acordarea asistenței din partea Parlamentului suedez. În context, în Parlamentul suedez la începutul anului 2012 a fost creat Grupul de lucru, care se ocupă de implementarea Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și Republica Moldova (Program de acordare RM a asistenței de dezvoltare pe linie parlamentară), compus din 8 membri: 4 deputați și 4 foști parlamentari cu vastă experiență, printre care dl Goran Lennmarker, fost parlamentar, ex-Președinte al Comisiei parlamentare afaceri externe, ex-Președinte al Adunării Parlamentare OSCE.

Consiliul de Administraţie al Riksdag-ului (Parlamentul Suediei) a decis să extindă pînă în iunie 2013 Programul de cooperare parlamentară. În perioada 21 – 22 mai și 28 – 31 octombrie 2012 în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și RM au avut loc prima și cea de-a doua vizită de lucru în RM a Delegației parlamentare suedeze, condusă de dl Lennmarker. În cadrul acestor vizite de lucru au fost organizate seminare comune cu participarea parlamentarilor suedezi și moldoveni, informează un comuniat al Legislativului .

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus