Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-03-25/poli-ia-face-un-apel-catre-to-i-ceta-enii-sa-fie-precau-i-la-bancnotele-cu-nominalul-de-100-de-lei-c-29139.html
Data: Mar 25, 2013 (16:29)

Poliția face un apel către toți cetățenii să fie precauți la bancnotele cu nominalul de 100 de lei care au aceeași serie

La sfîrşitul anului 2012 începutul 2013 în vizorul Direcţiei Combatere a Crimei Organizate a Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Inspecoratului General de Poliție a  nimerit o grupare criminală specializată în fabricarea şi punerea în circulaţie a bancnotelor false cu nominalul de 100 lei moldovenești.

În scopul stabilirii tuturor circumstanțelor și combaterii infracțiunii, angajaţii INI al IGP în comun cu procurori din  cadrul Procuraturii  Generale au inițiat și desfășurat un complex de acțiuni speciale de investigație.
Astfel, forțele de ordine au stabilit că bancnotele false erau fabrcate din cele veridice cu nominalul de 10 lei. Inițial, acestea erau decolorate într-o soluţie chimică specială, după care pe bancnota curată era imprimată imaginea unei bancnote cu nominalul de 100 lei MDA. Deoarece firul metalic și filigranul cu portretul lui Ștefan cel Mare erau păstrate, unicul semne dstinctiv al acestor bancnote același număr de serie.

Conform raportului de expertiză, bancnote cu semne similare de falsificare, în diferite sume, au fost depistate şi ridicate anterior în 90 de cazuri pe întreg teritoriul R.Moldova. Suma totală a banilor falși ridicați de poliție urmează a fi stabilită o dată cu conexarea celor 90 de cauze penale inițiate în diverse localități ale țării.

Ca rezultat al cercetărilor polițienești, s-a stabilit că din grup fac parte 9 persoane, orginare din raionul Hâncești și municipiul Chișinău, cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani, patru dintre ei cercetate penal pentru jaf și vătămare corporală. Mai mult, liderul grupului, practica acest gen de activitate în tmp ce avea arest la domiciliu pentru săvârșirea unui omor.

Gruparea s–a dovedit a fi bine structurată, fiecare membru avându-și rolul său bine determinat: unii se ocupau de fabricarea banilor falşi, unii de obţinerea materiei prime, iar alţii de punerea în circulaţie a banilor falși.

La  finele saptămâinii trecute, ofițeri ai INI IGP în comun cu angajați ai PG, cu susţinerea angajaţilor Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger” a IGP   a fost lansată operaţiunea de reţinere a membrilor grupării criminale și efectuarea percheziţiilor autorizate la domiciliile acestora.

Astfel, poliția a ridicat: tehnică de calcul, laptop, imprimante, scanere, diferite utilaje, substanţe chimice, precum şi materie primă pentru fabricarea bancnotelor false, 74 de bancnote cu nominalul de 100 lei MDA cu semne vădite de falsificare, un pistol de model «Makarov» reutilat din pneumatic dețnut legal în armă de foc deținută ilegal, 26 pacheţele cu o substanţă vegetală de culoare verde asemănătoare cu marijuana, o bancnotă cu nominalul de 1 leu în care era împachetată o substanţă vegetală de culoare verde asemănătoare cu marijuana.

Actualmente, cei nouă sunt cercetați penal în baza art. 236 Cod Penal al RM «Fabricarea sau punerea în circulație a banilor falși sau a titlurilor de valoare falsă».  Patru dintre suspecți au fost reţinuţi în baza art. 166 CPP RM ceilalți cinci urmând a fi reținuți.

Deoarece bancnotele false nu sunt identificate nici de razele ultrafiolete ale aparatelor de verificare a autenticitatii banilor, poliția face un apel către toți cetățenii să fie precauți la bancnotele cu nominalul de 100 de lei care au aceeași serie, nu au luciu- fapt care se simte la pipăire și au o culoare mai ștearsă decât alte bancnote de orice tip.