Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.03.2013

Marian Lupu s-a pronunțat în favoarea constituirii AIE 3

Marian Lupu s-a pronunțat în favoarea constituirii AIE 3

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o întrevedere cu membrii Grupului de lucru al Consiliului Uniunii Europene pentru Europa de Est și Asia Centrală (COEST), aflați într-o vizită de documentare în Republica Moldova.

În dialogul cu reprezentanții Consiliului UE, Președintele Parlamentului a accentuat faptul că depășirea actualei instabilități politice din Republica Moldova necesită o nouă cultură politică, flexibilitate și capacitatea partidelor de a accepta compromisul, de a pune interesele naționale mai presus de cele corporative, informează un comunicat al Legislativului.

Marian Lupu a precizat că în cadrul negocierilor între cele trei partide AIE pe prim plan nu trebuie să fie candidatura viitorului prim-ministru, ci schimbarea mecanismului de funcționare a viitorului Guvern, calitatea acestei schimbări, astfel încît să poată fi continuate reformele instituționale interne la toate sectoarele și pentru a avansa pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

Marian Lupu a spus, că în viziunea sa și a Partidului Democrat din Moldova, actuala situație politică nu este una fără ieșire și s-a pronunțat în favoarea constituirii AIE 3.

Subliniind că integrarea europeană este o prioritate absolută pentru Republica Moldova, Președintele Parlamentului a specificat că scopul pe termen scurt este semnarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a prevederilor referitoare la DCFTA, și liberalizarea regimului de vize. Marian Lupu a atras atenția asupra faptului că semnarea acestui document are o importanță deosebită pentru cetățenii moldoveni. ”Totodată, pentru mine nu este important timpul semnării Acordului de Asociere, dar calitatea acestui document, ca el să fie de real folos pentru Republica Moldova și cetățenii ei”, a menționat Președintele Parlamentului.

În alt context Marian Lupu a estimat că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat toate proiectele de acte legislative înaintate de Guvern pe parcursul ultimilor doi ani și care se înscriu în agenda europeană a republicii noastre.

Grupul de lucru al Consiliului Uniunii Europene pentru Europa de Est și Asia Centrală (COEST) este constituit din reprezentanții Guvernelor statelor-membre ale UE și este responsabil de relațiile Uniunii Europene cu țările din Europa de Est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Georgia, Rusia și Ucraina) și Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan). Grupul este implicat în toate aspectele legate de cooperarea UE cu aceste țări, inclusiv noile formate de cooperare multilaterală, cum ar fi Parteneriatul Estic și Politica Europeană de Vecinătate (PEV).
Consiliul Uniunii Europene este un organism parte a legislativului UE, reprezentând guvernele statelor membre, celălalt organism fiind Parlamentul European. Consiliul este compus în diferite componențe din 27 de miniștri naționali (unul din fiecare stat).

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus