Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.03.2013

Eugen Carpov: Indiferent de ultimele evoluţii politice interne, priorităţile Guvernului de la Chişinău rămân a fi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi reintegrarea ţării

Eugen Carpov: Indiferent de ultimele evoluţii politice interne, priorităţile Guvernului de la Chişinău rămân a fi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi reintegrarea ţării

În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte de actualitate, oaspeţii fiind interesaţi în special de modul în care recentele evenimente politice afectează parcursul european al ţării, precum şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Astfel, în debutul întrevederii, Eugen Carpov a menţionat că indiferent de ultimele evoluţii politice interne, priorităţile Guvernului de la Chişinău rămân a fi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi reintegrarea ţării. Viceprim-ministrul a specificat că pentru îndeplinirea ambelor obiective este necesar dialogul la toate nivelele, inclusiv sprijinul plenar al partenerilor internaţionali.

Totodată, Carpov a reiterat fermitatea Republicii Moldova de a căuta o soluţie viabilă în cadrul formatului „5+2", remarcând că discuţiile în cadrul rundelor de negocieri se orientează spre abordarea chestiunilor din „coşurile" convenţionale incluse în agenda agreată în aprilie 2012, la Viena. Vicepremierul a accentuat necesitatea deschiderii discuţiilor pe marginea subiectelor din coşul tematic trei, care vizează aspectele politice şi de securitate. „Există câteva principii de bază - acestea sunt respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova. Statul suveran şi teritorial indivizibil este un subiect non-negociabil", a menţionat Viceprim-ministrul Eugen Carpov.

În contextul preluării în anul 2013 a Preşedinţiei OSCE de către Ucraina, precum şi a multor afinităţi care leagă Republica Moldova de acest stat, Carpov a remarcat rolul activ pe care îl joacă Ucraina în formatul de negocieri „5+2", precum şi participarea comună la procesul de demarcare a frontierei, în special pe segmentul transnistrean.

Eugen Carpov a făcut o scurtă evaluare a progreselor atinse în complexul măsurilor de consolidare a încrederii, în special, relansarea circulaţiei trenurilor, libertatea circulaţiei etc. „Obiectivul nostru primordial este promovarea oricăror forme de dialog cu Tiraspolul la diferite nivele, care ar spori încrederea între cele două maluri ale Nistrului", a subliniat Viceprim-ministrul pentru reintegrare. În acest sens, dl. Carpov a accentuat rolul grupurilor de lucru în promovarea măsurilor de încredere, dar şi importanţa participării societăţii civile, mediului academic şi tinerilor la acest proces.

Vizita de lucru în Republica Moldova a grupului COEST are drept scop familiarizarea cu ultimele evoluţii pe domeniile dialogului moldo-comunitar. În cadrul aceleiaşi vizite delegaţia se va deplasa şi la Tiraspol, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (9)

 

Sus