Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.03.2013

Eficienţa energetică pe agenda a două evenimente ce vor genera proiecte energetice în localităţile din Republica Moldova

Eficienţa energetică pe agenda a două evenimente ce vor genera proiecte energetice în localităţile din Republica Moldova

Primăriile din RM au cale deschisă către proiecte de consolidare a eficienței energetice odată cu semnarea de către Ministerul Economiei a Acordului de Parteneriat cu Direcția Generală pentru Energie a Comisiei Europene, în cadrul proiectului Convenției Primarilor din Est, dar și ca urmare a întrunirii delegației moldovenești cu reprezentanții proiectului ”MODEL” (Managementul Domeniilor Energetice în cadrul Autorităţilor Publice Locale) la Erevan, Armenia, la 19 martie, curent.

Odată cu semnarea Acordului de Parteneriat, Ministerul Economiei a devenit Coordonatorul Național al Convenției pentru autoritățile publice locale din RM. Astfel, pentru autoritățile locale aderarea la Convenția primarilor reprezintă o oportunitate de a-și consolida eforturile de reducere a CO2 depuse pe teritoriul lor, de a beneficia de sprijin și recunoaștere europeană și de a face schimb de experiență cu omologii europeni.

De asemenea, autoritățile locale semnatare, 9 localităţi din RM, vor trebui să să elaboreze un inventar de referinţă al emisiilor şi să transmită un plan de acţiune privind energia durabilă care să descrie acţiunile cheie pe care aceştia planifică să le implementeze. În afară de economiile de energie, rezultatele acţiunilor semnatarilor vor contribuie la crearea locurilor de muncă, un mediu înconjurător şi o calitate a vieţii mai sănătoase, competitivitate economică crescută şi independenţă energetică mai mare.

În contextul dezvoltării proiectelor de energie durabilă se înscrie și întrunirea reprezentanților a 6 oraşe-pilot din Armenia, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova în cadrul proiectului internațional MODEL – (Managementul Domeniilor Energetice în cadrul Autorităţilor Publice Locale) din 19 martie 2013, la Erevan, capitala Armeniei.
 
Proiectul a fost lansat în anul 2012 cu un buget total de aproximativ 637 mii Euro, având drept scop întreprinderea măsurilor de îmbunătăţire a calității vieţii cetăţenilor prin promovarea unei dezvoltări durabile a sectorului energetic.
 
Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată la Erevan de primarul or. Drochia, Igor Grozavu și Sergiu Stanovschi, managerul energetic al proiectului, Tanya Daniel Lujanskaya, președintele Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile și Irina Plis, directorul pentru dezvoltarea proiectelor și colaborarea internațională, AEER.

Întrunirea reprezentanților s-a axat pe abordarea rezultatelor proiectului și Planurile de Acțiuni pentru Energie Durabilă (PAED). Șase orașe din RM participante la proiect beneficiază de asistență în vederea elaborării PAED-ului, acestea fiind Chişinău, Călărași, Ungheni, Drochia, Ocniţa.
 
Orașul Drochia a finalizat primul proiect PAED și urmează să-l propună consiliului orășenesc spre examinare. Iar la mijlocul lunii mai, la Drochia va fi organizată Ziua Energiei Inteligente, acțiune ce urmărește sensibilizarea cetățenilor privind modalităţile de economisire a energiei în activitatea cotidiană și acțiunile care pot fi întreprinse.
 
Potrivit Ministerului Economiei, convenția primarilor reprezintă principala mișcare europeană în care sunt antrenate autorităţile locale și regionale ce se angajează în mod voluntar pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, prin promovarea creşterii eficienţei energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenției își propun atingerea și depășirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus