Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.03.2013

Exporturile de vinuri şi divinuri în Rusia în creştere

Exporturile de vinuri şi divinuri în Rusia în creştere

Conform comunicatului de presă al Serviciului Sanitar Federal Rospotrebnadzor, vinificatorii din ţara noastră au livrat de la începutul anului curent pe piaţa rusă 792,5 mii de decalitri de vinuri şi divinuri în 1 100 de loturi. Toate probele de producţie alcoolică şi vinuri moldoveneşti expertizate în laboratoarele Rospotrebnadzor în ianuarie-martie 2013 au corespuns normativelor igienice, constată autoritatea sanitară.

Totodată aceasta anunţă că în prezent exportă vinuri pe piaţa rusă „doar 16 întreprinderi” din Republica Moldova. După ce în anul trecut mai mulţi producători au primit autorizare pentru exportul de produse alcoolice pe piaţa rusă, numărul combinatelor vinicole moldoveneşti care pot efectua livrări în Federaţia Rusă s-a apropiat de 50. Rospotrebnadzor informa la sfârşitul anului 2012 că a solicitat mostre şi documentaţia de la încă patru întreprinderi moldoveneşti pentru a fi supuse procedurii de înregistrare de stat a vinurilor îmbuteliate în vederea exportului pe piaţa rusă.

Este o tendinţă sezonieră, la început de an exporturile sunt relativ reduse, astfel a explicat numărul relativ mic de întreprinderi care exportă produse alcoolice în Rusia, ministrul în exercițiu al Agriculturii Vasile Bumacov,  Astfel în primul trimestru al anului trecut Rospotrebnadzor a verificat în vamă 1155 loturi de băuturi alcoolice în volum de circa 89 mii decalitri.

„La început de an vinificatorii sînt obligaţi să treacă prin anumite proceduri, inclusiv să procure timbre de acciz, ca urmare şi numărul celor care livrează producţie este mai mic”, a afirmat Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova. El a adăugat că după criza vinului din 2006, vinificatorii sînt mai precauţi şi testează şi alte pieţe decît cele din est, nu întîmplător ponderea livrărilor de vinuri moldoveneşti în Europa s-a dublat.

Recent Serviciul sanitar federal Rospotrebnadzor a anunţat că iniţiază procedura de examinare a posibilităţii de extindere a nomenclaturii produselor alcoolice din Moldova livrate pe piaţa rusă, în condiţiile în care există mai multe cereri din partea unor companii moldoveneşti. „Continuă să parvină solicitări de la producătorii de produse alcoolice din Republica Moldova. Peste 10 companii moldoveneşti planifică să-şi extindă lista de produse exportate în Federaţia Rusă”, se arăta într-un comunicat al instituţiei.

Exporturile de băuturi alcoolice din R. Moldova pe piaţa rusă au depăşit în anul trecut 36 milioane de litri, potrivit datelor Rospotrebnadzor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus