Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.03.2013

Banca Mondială acordă asistenţă Moldovei pentru a atenua consecinţele secetei în sectorul agricol

Banca Mondială acordă asistenţă Moldovei pentru a atenua consecinţele secetei în sectorul agricol

Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat azi un credit de 10 milioane dolari SUA către Republica Moldova pentru Proiectul Asistenţă de Urgenţă pentru Agricultură. Acest credit va contribui la finanţarea costurilor, ce ţin de atenuarea situaţiei de urgenţă din sectorul agricol al ţării cauzate de seceta din anul 2012.

Proiectul îşi propune drept obiectiv să reducă efectele negative ale secetei din 2012 prin acordarea de asistenţă întru recuperarea producţiei de grâu şi porumb şi prin prevenirea reducerii numărului de şeptel în cele mai afectate raioane. Proiectul va sprijini priorităţile Guvernului de abordare a situaţiei de urgenţă, reducând riscul de escaladare şi facilitând procesul de recuperare de pe urma secetei.

Agricultura reprezintă unul din cale mai vaste sectoare din economia Moldovei. În ultimii ani acest sector a produs 12% din PIB-ul ţării şi a angajat circa 28% din forţa de muncă naţională. Cota exporturilor agro-alimentare domină exporturile totale la un nivel de 45-50%. În pofida dimensiunii şi importanţei acestui sector în economie, localităţile rurale înregistrează cele mai înalte rate ale sărăciei: dacă rata sărăciei în mediul urban este de circa 10%, în mediul rural nivelul dat se triplează ajungând la 30%.

“Proiectul „Asistenţă de urgenţă pentru agricultură” va reduce riscul amplificării în 2013 a efectelor induse de seceta din 2012” a menţionat Abdoulaye Seck, manager de țară pentru Banca Mondială în Moldova. “Proiectul va acorda beneficii monetare fermierilor din cele mai afectate raioane pentru campania grâului de toamnă din 2012 şi campania porumbului de primăvară din 2013.”

Suportul de urgenţă propus este în acord cu Strategia de Parteneriat a Băncii Mondiale pentru Moldova. Acest proiect complementează alte două proiecte, care sunt la moment în curs de implementare: proiectul „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova” aprobat la 5 august 2010 şi  proiectul „Competitivitatea agriculturii Moldovei” aprobat la 1 mai 2012.

Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova, proiectul Asistenţă de Urgenţă pentru Agricultură include trei componente: Transferuri monetare pentru fermierii afectaţi. Această componentă are două obiective: de a compensa o parte din pierderile fermierilor care au suferit pe parcursul sezonului 2012 şi de a oferi stimulente de a planta grâul de toamnă şi porumbul pe parcursul anului 2013;  Instruire şi conştientizare. Această componentă are două obiective: (i) de a asigura diseminarea publică a informaţiei în cadrul raioanelor eligibile despre programul transferurilor monetare şi (ii) de a îmbunătăţi cunoştinţele despre forajul pentru animale;   Managementul proiectului. Această componentă va susţine costurile asociate cu implementarea proiectului, inclusiv costurile operaţionale şi cele de dezvoltare a capacităţilor.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în anul 1992, Moldova a beneficiat de o sumă totală de 950 milioane de dolari SUA alocată unui număr de 46 de proiecte realizate în ţară. La moment, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 296 milioane dolari SUA. Domeniile de suport includ educaţia, asistenţa socială, e-guvernarea, sănătatea, apa şi canalizarea, agricultura, dezvoltarea businessului şi altele.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus