Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.03.2013

Republica Moldova urmează să primească de la Uniunea Europeană 7 milioane de Euro pentru Programul Pilot de Dezvoltare Regională

Republica Moldova urmează să primească de la Uniunea Europeană 7 milioane de Euro pentru Programul Pilot de Dezvoltare Regională

Prim-ministrul în exercițiu Vlad Filat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău au susținut astăzi o conferință de presă privind semnarea Acordului de finanţare privind Programul Pilot de Dezvoltare Regională (PPDR).

Programul Pilot de Dezvoltare Regională este compus din două părţi. Componenta I, pentru implementarea căreia sunt oferite 2 milioane euro, se bazează pe îmbunătățirea statisticii regionale. Cea de-a doua Componentă, pentru care sunt oferite 5 milioane euro prevede acțiuni în vederea dezvoltării planificării regionale și elaborarea unei liste de proiecte investiționale gata pentru finanțare, inclusiv documentație tehnică, studii de fezabilitate. PPDR vine ca urmare a Comunicatului UE din 2008 privind Parteneriatul Estic în care se face referință la lansarea unui dialog politic regional de cooperare în vederea dezvoltării regionale după modelul politicii de coeziune a Uniunii Europene. Acțiuni similare au fost deja efectuate în Republica Moldova prin intermediul a trei proiecte TACIS și a mai multor donatori bilaterali, informează un comunicat al Guvernului.

Vlad Filat a declarat în debutul conferinței că dezvoltarea regională este una din priorităţile asumate prin Programul de guvernare, acest domeniu aflîndu-se permanent în atenţia autorităților şi a partenerilor de dezvoltare, iar documentul semnat astăzi este o dovadă în acest sens.

”Urmare a acestui document, Republica Moldova urmează să primească de la Uniunea Europeană 7 milioane de Euro, în cadrul Planului Naţional de Acţiuni 2012, pentru Programul Pilot de Dezvoltare Regională (PPDR). Acesta are ca obiectiv general oferirea suportului în avansarea coeziunii economice, sociale și teritoriale cu accent pe dezvoltarea politicilor, cadrului legislativ și instituțional pentru o dezvoltare eficientă a regiunilor din Republica Moldova”, a spus Prim-ministrul în exercițiu.

Vlad Filat a vorbit despre acţiunile întreprinse de autorități în vederea dezvoltării regionale, printre acestea adoptarea deciziei de principiu de constituire a şase regiuni de dezvoltare: Nord, Centru, Sud, Chişinău, Găgăuzia şi Transnistria.

Prim-ministrul în exercițiu a subliniat că prin intermediul acestui Program pilot se urmărește scopul de a obține progrese la cinci capitole: Statistică regională îmbunătățită, aliniată la standardele Eurostat; Planuri regionale detaliate care să acopere cinci domenii tematice esențiale pentru dezvoltarea regională (apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, drumuri locale de importanță cheie și drumuri regionale, infrastructură și suport pentru antreprenori, eficiență energetică în clădiri publice); Planuri regionale operaționale actualizate pentru fiecare regiune, unde instituțiile de dezvoltare regională să fie funcționale; O listă de proiecte gata pentru a fi finanțate în cele cinci domenii tematice; Capacități consolidate a instituțiilor responsabile (ADR uri, APC, APL, societate civilă). 

Dirk Schuebel a menționat că evenimentul de astăzi este încă o dovadă a suportului oferit de către Uniunea Europeană Republicii Moldova.

”Este un exemplu practic al faptului că Uniunea Europeană nu a înghețat suportul oferit pentru Republica Moldova. Toate părțile implicate în programul respectiv au recunoscut faptul că Republica Moldova a obținut progrese semnificative în ceea ce privește lansarea procesului de dezvoltare regională, multe din principiile identificare în ghidurile acestuia fiind deja aplicate”, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

Dirk Schuebel a mai afirmat că Programul Pilot de Dezvoltare Regională a fost elaborat special pentru Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa că ţara noastră va continua să obţină succes şi în acest domeniu.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus