Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-03-18/proiectul-sirbnm-dezvoltat-pentru-banca-na-ionala-a-moldovei-de-catre-siveco-rom-nia-a-fost-premiat--29032.html
Data: Mar 18, 2013 (12:29)

Proiectul SIRBNM dezvoltat pentru Banca Națională a Moldovei de către SIVECO România a fost premiat la Londra

La 13 martie a.c., proiectul SIRBNM (Sistemul Informatic de Raportare către BNM) dezvoltat pentru Banca Națională a Moldovei de către Consorțiul internațional condus de SIVECO România, în colaborare cu echipa specialiștilor de la BNM desemnată în acest scop, a fost premiat la categoria Vertical Market Solution of the Year în cadrul competiției European IT & Software Excellence Awards 2013 de la Londra. 

Proiectul în cauză a avut ca obiectiv elaborarea unui nou model de raportare financiară a băncilor licențiate către banca centrală, aliniat la cerințele europene în domeniu, și a fost implementat  în perioada iunie 2011 - iunie 2012. Noul sistem de raportare vizează recepționarea, procesarea și furnizarea datelor a peste 50 de tipuri de rapoarte cu caracter financiar, statistic și de supraveghere prudențială, specifice domeniului bancar. Sistemul se bazează pe standardul de raportare XBRL ce permite reducerea numărului formatelor de raportare existente anterior la un ș format standard unic, ceea ce la rândul său reduce povara de raportare a băncilor. Standardul XBRL este utilizat pe larg în cadrul Uniunii Europene pentru raportările din domeniul financiar.

Implementarea  noului model de raportare creează  avantaje reale pentru întregul sistem bancar din Republica Moldova, cu implicații directe asupra gestionării riscurilor și menținerii stabilității financiare. Sistemul informatic implementat constituie un suport substanțial pentru bănci prin optimizarea  procesului de gestionare a fluxurilor informaționale către Banca Națională și contribuie, totodată,  la îmbunătățirea calității datelor raportate și reducerea costurilor aferente stocării și prelucrării centralizate ale acestora, informează Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.