Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.03.2013

Dirk Schuebel: Indiferent de faptul ce vom obţine pentru Summit-ul de la Vilnius, acesta va fi un succes pentru RM

Dirk Schuebel: Indiferent de faptul ce vom obţine pentru Summit-ul de la Vilnius, acesta va fi un succes pentru RM

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, au vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi perspectivele existente în acest sens.

„Rezultatele ultimei runde de negocieri cu privire la Acordul de Liber Schimb şi Acordul de Asociere au fost bune. Am finalizat procesul de negocieri cu viteză record. Nici o altă ţară nu a reuşit să desfăşoare negocieri într-o perioadă atît de scurtă. Au mai rămas cîteva întrebări de ordin tehnic care pot fi soluţionate prin videoconferinţe şi telefon. Imediat după aceasta, va începe procesul propriu-zis de traducere şi verificare a aspectelor juridice. Vă imaginaţi că sînt aproximativ peste 1000 de pagini care urmează să fie traduse în 23 de limbi oficiale ale UE. La moment, nu se ştie cît va dura procesul de traducere, dar pot să spun că indiferent de faptul ce vom obţine pentru Summit-ul de la Vilnius, acesta va fi un succes pentru RM”, a menţionat Ambasadorul.

Cît priveşte dialogul despre vize, Dirk Schuebel a spus că misiunea de evaluare a venit cu nişte concluzii foarte pozitive, ceea ce nu înseamnă că totul e perfect. Dirk Schuebel a precizat că mai este încă o cantitate considerabilă de lucru de realizat, dar nu există obstacole care nu pot fi depăşite pentru a atinge obiectivul nostru comun şi anume de a finaliza discuţiile pînă la Summitul de la Vilnius.

„În ceea ce priveşte Acordul de Asociere, este adevărat că UE are Acorduri de Asociere cu mai multe ţări ale lumii, Chili, ţările africane, şi în context vreau să spun că nu este importantă denumirea documentului, ci conţinutul acestuia. Acest Acord pe care sîntem pe cale de a-l semna şi care cuprinde şi componenta cu privire la  şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, este cel mai ambiţios Acord de Asociere pe care UE vreodată l-a semnat. El va oferi posibilităţi unice pentru economia moldovenească pentru a se include pe larga piaţa europeană”, a menţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Potrivit spuselor sale, atît misiunea care a făcut evaluarea dialogului cu privire la regimul de vize, precum şi ultima rundă de negocieri asupra Acordului de Liber Schimb şi Acordului de Asociere au avut succes.

„Colegii din UE care au participat la misiune au fost extrem de impresionaţi, din nou, de pregătirea părţii moldovene pentru evaluare. Chiar şi vizitele spontane,  anunţate cu o zi înainte, au fost bine aranjate. Cred că aveţi foarte multe motive pentru optimism în ceea ce priveşte Summit-ul de la Vilnius", a spus Ambasadorul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus