Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2013

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA William H. Moser

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA William H. Moser

Preşedintele PL, deputatul Mihai Ghimpu a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser. Discuţiile s-au referit la evoluţiile pe plan politic din Republica Moldova, situaţia din Alianţa de guvernare şi soluţiile pentru depăşirea impasului politic, perspectivele integrării europene a Republicii Moldova şi funcţionarea instituţiilor democratice. Mihai Ghimpu a adus mulţumiri Ambasadorului SUA pentru sprijinul constant acordat în realizarea parcursului european al Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu a menţionat că Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică pentru realizarea angajamentelor europene, de găsirea unui consens între partidele componente ale Alianţei de guvernare şi evitarea alegerilor anticipate.  „Trebuie să ajungem la un consens şi să existe AIE 3. PL pledează pentru păstrarea, în mod obligatoriu, a denumirii Alianţei de guvernare deoarece integrarea europeană rămâne a fi obiectivul principal al Republicii Moldova pentru atingerea căruia trebuie să depunem toate eforturile. Azi trebuie să salvăm viitorul european al Republicii Moldova, dar nu pe M. Ghimpu, V. Filat sau M. Lupu”, a menţionat Preşedintele PL în cadrul întrevederii.

Totodată, Mihai Ghimpu a reiterat că PL nu va accepta candidatura lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru deoarece în anul crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova, Preşedintele PLDM a trădat cetăţenii Republicii Moldova, prin denunţarea Acordului AIE şi distrugerea Alianţei de guvernare. „Stabilitatea politică a Republicii Moldova pentru a continua cursul european nu poate fi cu Vlad Filat în fruntea Guvernului. Filat a compromis Alianţa aşa cum nici comuniştii n-ar fi putut s-o facă, comuniştii trebuiau să muncească din greu zeci de ani ca să reuşească. Nu vom accepta să avem astfel de persoane compromise în AIE 3. Republica Moldova a avut ghinionul de-a lungul timpului ca în momentele cruciale să apară câte un politician care să promoveze interesele Federaţiei Ruse”, a precizat Mihai Ghimpu.

În cadrul întrevederii Mihai Ghimpu a vorbit despre rezultatele vizitelor sale recente la Bruxelles, Strasbourg şi Berlin, precum şi despre necesitatea reformelor în instituţiile de stat. “Trebuie să curăţim de corupţie toate instituţiile de stat pentru a nu compromite cursul de integrare europeană a Republicii Moldova şi sprijinul pe care ni-l oferă partenerii de dezvoltare. Trebuie să avem un Guvern necompromis, în care cetăţenii să aibă încredere”, a spus Preşedintele PL.

Un subiect aparte abordat în cadrul întrevederii de către Ambasadorul SUA s-a referit la Acordul de liber schimb Republica Moldova – UE, care prevede condiții egale pentru producătorii agricoli din Republica Moldova şi cei din UE. “Condiţiiile propuse înseamnă condiţii inegale pentru producătorii agricoli locali şi cei europeni. Noi încă nu avem posibilitatea ca produsele noastre agricole să corespundă standardelor europene, iar producătorii noştri agricoli vor falimenta atunci când pe piaţa din Republica Moldova vor veni producătorii din UE. Dacă în UE producătorii dispun de subvenţii, ai noştri se descurc cum pot. Ar trebui să ni se ofere o perioadă de cel puţin 6-7 ani, aşa cum au beneficiat România şi Bulgaria, pentru ca producătorii noştri să fie pregătiţi”, consideră deputatul Mihai Ghimpu.

Ambasadorul William H. Moser a menţionat că SUA va urmări cu atenţie evoluţiile din Republica Moldova, sprijinind şi în continuare realizarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, informează Departamentul Comunicare şi Imagine al PL.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus