Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2013

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldove la conferinţa BERD de la Londra

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldove la conferinţa BERD de la Londra

La 14 martie 2013, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu a participat la o conferinţă organizată la Londra de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu tema „Efectuarea plăţilor prin telefonul mobil în regiunea ţărilor-membre ale BERD”. Evenimentul a fost destinat guvernatorilor şi viceguvernatorilor de la bănci centrale şi a constituit o platformă importantă pentru dezvoltarea aplicabilităţii monedei electronice prin telefonul mobil, depăşirea provocărilor şi valorificarea oportunităţilor în acest sens.

Participanţii la conferinţă au pus în discuţie  experienţa de succes din diverse ţări ale lumii în utilizarea sistemelor de deservire la distanţă de tip „mobile banking” şi factorii-cheie pentru dezvoltarea iniţiativelor în acest domeniu. De asemenea, agenda forumului a vizat nivelul de pregătire al ţărilor-membre ale BERD pentru operaţiuni bancare prin telefonul mobil, modelele respective acceptabile în regiune şi impactul reglementărilor BERD asupra efectuării plăţilor prin telefonul mobil.

Caracterul interactiv al conferinţei a permis un schimb de opinii constructiv asupra soluţiilor de depăşire a dificultăţilor legate de implementarea plăţilor prin intermediul telefonului mobil şi adaptarea consumatorului la condiţiile în cauză. Vorbitorii au dezbătut perspectiva monedei electronice sub aspectul dat şi impactul acesteia asupra principalelor modalităţi de plată. Astfel, viitorul finanţării prin telefonul mobil, precum şi cel al sistemelor de deservire bancară respectivă la distanţă au întregit abordarea tematică de ansamblu a evenimentului sus-menţionat.

Subiectele discutate în cadrul forumului îşi găsesc reflectare şi în acţiunile Băncii Naţionale a Moldovei. Legea cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică elaborată de BNM în baza actelor normative recent implementate în UE, în acest context, stabileşte cadrul legal de promovare a activităţii pe piaţa serviciilor de plată, inclusiv a celor mai avansate instrumente în acest sens, cum ar fi efectuarea plăţilor prin telefonul mobil. Legea acordă accesul pe piaţa în cauză a două categorii noi de prestatori nebancari - societăţile de plată şi societăţile emitente de monedă electronică, favorizând astfel sporirea numărului serviciilor de plată moderne şi sigure, diminuarea costurilor aferente, precum şi consolidarea credibilităţii serviciilor, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus