Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-03-12/pierderile-bugetului-de-stat-in-urma-contrabandei-cu-zahar-in-2013-pot-inregistra-180-mln-lei-28960.html
Data: Mar 12, 2013 (19:12)

Pierderile bugetului de stat în urma contrabandei cu zahăr în 2013 pot înregistra 180 mln. lei

Acest anunţ a fost făcut de către Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova, care a menţionat că grupul de lucru de experți instituit de către Consiliul pe filiera de produs “Sfecla de zahăr, zahăr și produse procesate” a oferit o analiză a vânzărilor de zahăr și de evaluare a volumului contrabandei, care, deja în primele șase săptămâni ale anului 2013 a atins mărimea de 40% din vânzările totale.

Datele pentru luna ianuarie, februarie și prima săptămână a lunii martie, generalizate de Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova demonstrează că, luând în considerare nivelul mediu de consum al zahărului în lunile ianuarie-martie în ultimii cinci ani (aproape 15 mii tone), precum și valoarea vânzărilor legale de zahăr, care vor constitui în primul trimestru al anului 2013 (6400 tone), contrabanda de zahăr în Republica Moldova, în această perioadă va atinge nivelul de aproximativ 8,3 mii tone - adică, 56% din volumul comercializărilor pe piața internă. În consecință, nivelul actual al prețurilor de vânzare cu amănuntul a zahărului (în medie 13,3 lei / kg), pierderile bugetului de stat din cauza contrabandei de zahăr, în primul trimestru al acestui an vor constitui cel puțin 20 milioane lei. Luând în considerare variaţiile sezoniere a nivelului vânzărilor de zahăr și prețul la acesta, pierderile bugetare cauzate de neîncasările TVA din contrabanda zahărului, pentru un an pot depăși 108 mil. lei. Adăugând la această sumă rambursarea TVA (aproximativ 73 milioane lei), pentru exportul legal de zahăr (34 mii tone), suma pierderilor bugetului de la majorarea cotei TVA la zahăr în acest an va constitui cel puțin 180 milioane lei.

Scăderea bruscă a volumului de vânzări legale a zahărului în primul trimestru a anului curent, poate duce la micşorarea radicală a proporţiilor de avansare a agricultorilor ce cultivă sfeclă de zahăr, de producătorii de zahăr, la scăderea suprafeţelor şi volumului de cultivare a sfeclei de zahăr şi, ca rezultat, la conservarea unor fabrici de zahăr pe o perioadă necunoscută.

În luna februarie conducerea Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova a prezentat analiza situaţiei ramurii în cadrul consultaţiilor cu reprezentanţii MAI, misiunii EUBAM, Serviciului Vamal al RM, Centrului Naţional Anticorupţie şi s-a asigurat de susţinerea lor în soluţionarea problemei contrabandei cu zahăr. În rezultat, la sfârşitul lunii trecute colaboratorii Ministerului de Interne au reţinut, în raionul Criuleni, două autovehicule de tonaj mare, încărcate cu zahăr de contrabandă. MAI a organizat colectarea informaţiei referitor la contrabanda zahărului în regim - „linie fierbinte” (tel. 022-577141, e-mail: investigare.fraude@mai.gov.md). „Linia fierbinte” este deschisă şi la Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (tel. 022- 228021, e-mail: upzm.moldova@gmail.com). Mai mult ca atât, între Uniune, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă de Zahăr şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor s-a ajuns la înţelegerea de a petrece raiduri comune de monitorizare a punctelor comerciale cu scopul depistării cazurilor de contrabandă a zahărului.

Totodată, grupul de lucru pe lîngă Consiliul pe filiera de produs „Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate” a constatat că cea mai eficientă metodă de luptă cu contrabanda zahărului este lichidarea condiţiilor ce contribuie la activizarea ei. Şi anume, experţii au solicitat organelor puterii de Stat a Republicii Moldova, să analizeze posibilitatea de revenire a cotei TVA de la 20 la 8% - nivel ce a existat pînă la 1 ianuarie 2013.