Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.03.2013

Deputații PLDM au elaborat un proiect de lege care prevede liberalizarea pieței asigurărilor auto

Deputații PLDM au elaborat un proiect de lege care prevede liberalizarea pieței asigurărilor auto

Deputații PLDM, Veaceslav Ioniță și Simion Furdui au elaborat un proiect de lege care prevede liberalizarea pieței asigurărilor auto, lucru care va duce la micșorarea cu cel puțin 40 la sută a costului certificatelor de asigurare "Carte Verde".

Proiectul de modificare şi completare a Legii  „Cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civila pentru pagube produse de autovehicule” a fost elaborat în rezultatul monitorizării activității Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova (BNAA) de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

Astfel au fost constate carențe ale legislației în vigoare și lipsa pîrghiilor  instituțiilor statului pentru a interveni în situaţii de blocare a funcţionării BNAA sau de încălcare a prevederilor legale şi statutare de către membrii acestuia.

În rezultat pe piața asigurărilor auto se formează înțelegeri de cartel, iar costurile asigurărilor auto sînt de două ori mai mari, decît  în țările din regiune. Astfel prețul certificatului "Carte Verde" pentru asigurarea unui cap de tractor+ semiremorca (TIR) în Republica Moldova este de 840 euro, față de 450 euro în România, Polonia, Ucraina, Bulgaria, etc.

Din cauza taxelor de asigurare mari percepute de companiile din Republica Moldova transportatorii autohtoni nu sunt competitivi pe piața auto internațională și nu pot dezvolta afaceri durabile în acest domeniu.

Contrar taxelor mari percepute în ultimii șapte ani despăgubirile achitate de asiguratori constituie 20-30% din venit, adică de 2 ori mai puțin decît prevăd cerințele metodologice.

Modificările propuse de autorii proiectului de lege au menirea de a duce la micșorarea în prima fază cu 40% a costurilor pentru ”Cartea Verde”, iar treptat să ajungă la prețul achitat în țările din regiune.

Liberalizarea comercializării poliței de asigurare Cartea Verde urma să aibă loc încă din luna septembrie a anului trecut, dar imperfecțiunea legislativă a permis menținerea și chiar agravarea situației din domeniu, anunță un comunicat al  Fracţiunii Parlamentare PLDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus