Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.03.2013

Deputaţii PL propun scutirea de impozite a veniturilor obţinute din proiecte internaţionale de cercetare

Deputaţii PL propun scutirea de impozite a veniturilor obţinute din proiecte internaţionale de cercetare

Deputaţii PL propun să fie scutite de impozite  veniturile obţinute din proiecte şi granturi internaţionale, care contribuie la dezvoltarea durabilă a sferei învăţământului şi cercetării. Iniţiativa de modificare şi completare a Codului fiscal aparţine deputaţilor Ana Guţu, Valeriu Munteanu, Victor Popa, Anatolie Arhire, Vadim Cojocaru, Valeriu Saharneanu.

Autorii consideră că iniţiativa legislativă va favoriza atragerea granturilor şi proiectelor internaţionale în sfera învăţământului şi cercetării. Potrivit deputaţilor PL, remunerarea din proiectele internaţionale, de obicei, reprezintă sume modeste, care completează salarizarea insuficientă a profesorilor şi cercetătorilor.

“Actualmente, reglementarea scutirii de taxe şi impozite a acestor venituri este efectuată în baza hotărârilor de guvern, care, din păcate, nu sunt exhaustive, deoarece nu conţin toate tipurile de proiecte şi granturi, îndeosebi cele mici. Completarea articolului 20 al Codului fiscal va exclude favorizarea scutirilor de impozite pe venituri provenite din unele proiecte, cu exceptarea altor proiecte internaţionale, care pot apărea pe parcursul anului fiscal şi care nu pot nimeri în anexele hotărârilor guvernului din cauza procesului birocratic. Mai cu seamă sunt vizate proiectele şi granturile mici, oferite de organizaţii culturale, diplomatice, acreditate în Republica Moldova”, menţionează autorii iniţiativei legislative în nota informativă a proiectului propus.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament şi urmează a fi discutată în comisiile parlamentare, iar apoi propusă Parlamentului spre aprobare, informează un comunicat al Fracţiunii Parlamentare a PL.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus