Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.03.2013

Mareșalul Senatului Republicii Polone va efectua o vizită oficială în Republica Moldova

Mareșalul Senatului Republicii Polone va efectua o vizită oficială în Republica Moldova

Mareșalul Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, va efectua, în perioada 10-11 martie 2013, o vizită oficială în Republica Moldova. Bogdan Borusewicz sosește la Chișinău în fruntea unei delegații impunătoare de parlamentari din cadrul Senatului și Sejmului Republicii Polone, pentru a participa la deschiderea reuniunii Adunării Parlamentare Polonia – Moldova. Delegația este însoțită și de un grup de 15 reprezentanți ai administrației publice locale din provinciile Poloniei.

Duminică, 10 martie 2013, delegația poloneză va fi întîmpinată la Aeroportul Internațional Chișinău de către Marian Lupu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova.

În aceeași zi Mareșalul Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, și membrii delegației, însoțiți de Președintele Parlamentului, Marian Lupu, se vor deplasa în municipiul Bălți.

Pe parcurs membrii delegației vor vizita satul Stîrcea din raionul Glodeni.

Potrivit programului vizitei, la Bălți oaspeții polonezi vor depune flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, vor avea o întrevedere cu Vasilii Panciuc, primarul municipiului Bălți, vor vizita Catedrala ”Sfîntul Nicolae” și Biserica romano-catolică ”Sfinții Arhangheli”, Dom Polski din oraș. La Teatrul ”Vasile Alecsandri” membrii delegației vor participa la reuniunea solemnă a diasporei poloneze din Republica Moldova.

Luni, 11 martie 2013, la Palatul Republicii, Marian Lupu și Bogdan Borusewicz vor participa la deschiderea reuniunii Adunării Parlamentare Polonia – Moldova, după care va urma o fotografie comună cu membrii Adunării Parlamentare.
În cadrul vizitei oficiale în Republica Moldova, pe parcursul zilei de luni, 11 martie 2013, Mareșalul Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, va avea o întrevedere, la Reședința de Stat de pe str. Nicolae Iorga, 23, cu Marian Lupu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, după care vor urma declarații pentru presă.

Pe parcursul aceleiași zile Bogdan Borusewicz se va întîlni cu Președintele republicii, Nicolae Timofti, și Prim-ministrul Vlad Filat.
Bogdan Borusewicz va mai avea o întîlnire cu un grup de studenți de la ULIM, va vizita Catedrala ”Providența Divină”, va depune flori la Placa comemorativă a regretatului Președinte polonez Lech Kaczinski de pe strada cu același nume și va vizita biblioteca de cultură și literatură polonă ”Adam Mickiewicz”.

În seara zilei membrii delegației vor asista la concertul cvartetului de coarde din orașul polonez Bialystok, care se va desfășura la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”.

Adunarea Parlamentară Polonia – Moldova a fost instituită la 25 iulie 2011 și este un caz unic în cooperarea parlamentară bilaterală a Republicii Moldova cu alte state. Adunarea Parlamentară Polonia – Moldova este un forum pentru dialog și cooperare, în contextul eforturilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, un organism consultativ interparlamentar instituit în scopul elaborării unor poziţii comune privind problemele și proiectele de interes bilateral. La Adunare iau parte delegaţiile în componenţă de 10 deputați din partea Parlamentului Republicii Polone și 10 deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Ședințele plenare au loc o dată pe an, alternativ în Polonia și Moldova. Co-președinți ai Adunării Parlamentare sunt Igor Corman, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, și Andrzej Halicki, președintele Comisiei politică externă a Sejmului polonez.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus