Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-03-06/in-marea-neagra-a-e-uat-nava-nikolay-bauman-28894.html
Data: Mar 6, 2013 (18:48)

În Marea Neagră a eșuat nava ”Nikolay Bauman”

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informează că la data de 6 martie 2013, ora 10:00, în Marea Neagră în regiunea ”Girlo Bistroe” a eșuat nava ”Nikolay Bauman” (cargou de transportare a mărfurilor generale, anul de construcție 1973, capacitatea de încărcare 3136 tone), înregistrată în Registrul de Stat al Navelor Republicii Moldova proprietar fiind ”Danube Shipping LTD” o companie privată din Ismail,Ucraina.

Nava se deplasa din portul Eregly (Turcia) în portul Herson (Ucraina), avînd la bord 2715,9 tone încărcătură (gips) și 49 tone echipamente.

Aproximativ la ora 1:40 a fost depistată pătrunderea apei de mare în tancurile de balast. Echipajul format din 10 cetățeni ai Ucrainei și 2 cetățeni ai Federației Ruse au întreprins o tentativă eșuată de eliminare a apei.

Deoarece eforturile echipajului nu au avut succes, căpitanul navei a luat decizia să îndrepte nava spre țărm pentru a provoca intenționat mai aproape de mal eșuarea vasului, scopul final fiind salvarea echipajului, navei și a încărcăturii.

La ora 09:30 echipajul a fost evacuat în totalitate, fără victime.

La ora 10:00 pupa navei s-a scufundat rămânând la suprafață suprastructura și prova vasului.
În prezent echipajul se află în or. Chilia (Ucraina), poluarea mediului cu produse petroliere sau alte substanțe de la bordul navei a fost evitată.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a dat dispozițiile de rigoare IP ”Căpitănia portului Giurgiulești” pentru demararea investigațiilor asupra naufragiului navei ”Nikolay Bauman”, informează Serviciul de Informare și Comunicare cu Mass Media al MTID.