Trimite e-mail | Printeaza
Social
06.03.2013

Ambii părinți ar putea avea dreptul la concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani în cazul nașterilor multiple

Ambii părinți ar putea avea dreptul la concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani în cazul nașterilor multiple

O inițiativă legislativă care asigură o mai bună protecție socială pentru mai multe categorii de cetățeni – militari, șomeri, părinți cu mulți copii – a fost înaintată de Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, și înregistrată de Biroul Permanent al legislativului.   
 
Inițiativa deputatei Liliana Palihovici prevede acordarea pentru militari a dreptului la concediu pentru îngrijirea copilului atât femeilor, cât și bărbaților, iar persoanele cu statut de șomer vor beneficia de stabilirea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului la fel ca și persoanele asigurate în condițiile Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.
 
La fel, proiectul propune ca asiguratul care beneficiază de concediu și de indemnizația pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani să aibă dreptul să activeze în condițiile timpului de muncă parțial.
 
Proiectul înaintat de deputata Liliana Palihovici propune, de asemenea, acordarea pentru ambii părinți a dreptului la concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani în cazul nașterilor multiple, a gemenilor sau mai multor copii. Totodată, proiectul se propune extinderea perioadei de plată a îndemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav de la 7 până la 10 ani.

Proiect de lege

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus