Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-03-05/ministerul-economiei-i-ambasada-italiei-la-chi-inau-vor-elabora-o-agenda-consistenta-de-promovare-a-28855.html
Data: Mar 5, 2013 (11:35)

Ministerul Economiei și Ambasada Italiei la Chișinău vor elabora o agendă consistentă de promovare a relațiilor economice moldo-italiene

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut luni o întrevedere cu Ambasadorul Italiei la Chișinău, Enrico Nuntiata, care și-a exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice moldo-italiene. „Consider că un aspect foarte important al cooperării bilaterale este cel comercial. Un argument în acest sens este prezența a cca 700 de companii italiene în Republica Moldova și locul 4 ocupat de Italia în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova”, a declarat Ambasadorul Enrico Nuntiata.

Totuși, există spațiu pentru aprofundarea cooperării investiționale și comerciale, care poate fi promovată prin organizarea unor acțiuni comune ale Ambasadei, Ministerului Economiei și asociațiilor de business italiene în Republica Moldova. Enrico Nuntiata a salutat organizarea de către MIEPO, Asociaţia Mondială a Agenţiilor de Promovare a Investiţiilor (WAIPA), Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), a Forumului investițional din 5-6 martie curent, la care participă mai multe companii italiene, interesate de investiții industriale în Republica Moldova.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat, la rândul său, că Republica Moldova salută investitorii din orice sector, dar prioritare sunt investițiile industriale, cărora trebuie să le fie subordonat întregul sistem de stimulente pentru agenți economici. „Statul italian sprijină internaționalizarea și optimizarea costurilor companiilor italiene, iar Republica Moldova poate oferi aceste avantaje ce vin din coraportul cost-beneficiu al forței de munca, al logisticii, etc. Noi avem nevoie de tehnologii noi și know-how, pentru a spori competitivitatea economiei naționale în contextul negocierii Acordului de creare a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv cu Uniunea Europeană”, a declarat Valeriu Lazăr. 

Ministrul Economiei a remarcat buna colaborare cu toate asociațiile de business italiene din Moldova, precizând că Ambasada Italiei reprezintă o platforma unică și eficientă de cooperare, ce facilitează circuitul informațiilor între autorități și business. Valeriu Lazăr a reiterat că Ministerul Economiei este atent la semnalele ce vin din partea întreprinderilor privind dificultățile cu care se confruntă în derularea afacerilor, inclusiv ce ține de sistemul de pregătire a cadrelor, pretențiile față de instituțiile ce administrează fluxurile comerciale externe, etc.

Părțile au convenit să elaboreze o agendă comună de acțiuni promoționale, care ar permite intensificarea relațiilor economice bilaterale, și va cuprinde elaborarea materialelor informative electronice privind oportunitățile investiționale și de afaceri în Moldova, organizarea, în a doua jumătate a anului curent, a unui Forum investițional moldo-italian, în una din regiunile Italiei, care ar oferi ocazia businessmenilor moldoveni să viziteze întreprinderile potențiali parteneri, etc.