Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2013

Vlad Filat ocupă prima poziţie în „Top 50 cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova” ai lunii februarie

Vlad Filat ocupă prima poziţie în  „Top 50 cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova” ai lunii  februarie

Prim-ministrul, Vlad Filat, preşedintele PLDM, ocupă prima poziţie în  „Top 50 cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova” ai lunii  februarie. Aşa arată datele topului elaborat de către Centrul de cercetări „Politicon”.

Prim-ministrul ocupă prima poziţie, cu 276 puncte, iar ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene se clasează al doilea, cu 243 puncte. Cu toate că în luna februarie liderul liberal-democrat a fost ţinta a mai multor atacuri, atât politice, cât şi mediatice, experţii au apreciat pozitiv tentativele prim-ministrului de a scoate din cercul vicios şi de a reforma sistemul instituţional al Republicii Moldova.

Prim-vicepreşedintele PLDM şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu toate că în luna februarie a fost mai puţin vizibil, din nou se plasează pe treapta secundă a topului. Aceasta denotă faptul că experţii în continuare apreciază pozitiv prestaţia lui Leancă în materie de politică externă şi, totodată, este un vot optimist în speranţa semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnus, în toamna anului curent.

După o pauză de un an, în TOP 3 (210 puncte) revine fostul şef al statului, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin. În februarie, liderul comunist a înregistrat cea mai mare urcare în Top 10. Aceasta indică despre rolul în creştere a PCRM asupra vieţii politice moldoveneşti în ultimul timp, cum ar fi spre exemplu, votul de lichidare a funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului sau iniţierea procedurii moţiunii de cenzură, acordată guvernului.

Pe locul al patrulea (209 puncte), în urcare de câteva poziţii, se clasează preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. După ce în luna ianuarie şeful statului a fost mai puţin prezent în viaţa politică a ţării, din motive, în linii mari, legate de sănătate, în februarie, Timofti a făcut mai multe tentative de a-i împăca pe liderii alianţei de guvernare, lucru apreciat imediat de experţi.

Al cincelea, într-o uşoară coborâre se află preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ (203 puncte). Dacă clasarea lui în TOP 10 luna trecută a constituit o surpriză, atunci prezenţa lui în luna curentă reprezintă deja o certitudine. Poziţionarea înaltă a lui Streleţ reiese din viaţa politică tumultoasă în Republica Moldova, în care PLDM, în calitate de principal partid din axul guvernării, este implicat activ.

Locurile 6-7 (191 puncte) sunt ocupate concomitent de doi politicieni: de primarul general al capitalei şi prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, şi de prim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc. Dacă liberalul se află în coborâre, atunci democratul în urcare. Coborârea lui Chirtoacă poate fi explicată prin concetrarea lui, preponderent, asupra problemelor administrative ale capitalei, iar urcarea lui Plahotniuc prin prezenţa activă a liderului informal al PDM în viaţa politică a Republicii Moldova, decizia de lichidare a funcţiei de prim-vicepredinte a parlamentului având o rezonanţă răsunătoare în socetatea moldovenească.

Poziţiile 8-9, la fel cu egalitate de puncte (179), sunt ocupate de ceilalţi doi lideri ai AIE – Mihai Ghimpu şi Marian Lupu. Preşedintele PL, practic, şi-a păstrat poziţia ocupată luna trecută. În schimb, preşeditele PDM şi al parlamentului a coborât câteva poziţii. Faptul că preşedintele PDM pentru prima dată se clasează în top sub prim-vicepreşedintele aceleaşi formaţiuni, ne indică faptul că experţii îl apreciază pe Lupu în calitatea de lider formal, şi nu real, al Partidului Democrat.

Încheie TOP 10, cu 177 puncte, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Comparativ cu luna trecută el a scăzut patru poziţii. Cel mai probabil, asupra clasării lui Recean a influenţat scandalul interceptărilor telefonece în care a fost implicat. Cu toate acestea, el şi-a păstrat poziţia în TOP 10.

Poziţiile 11-20 sunt ocupate, în linii mari, de aceeaşi politicieni, ei fluctuând între TOP 10 şi TOP 20. Pot fi remarcate urcările liderului Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, şi a ex premierului, Ion Sturza.

La realizarea topului lunii februarie au participat 33 experţi. Fiecare a apreciat, cel puţin, 50 de politicieni din lista prezentată de 100, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Politicianul care nu a primit nici o notă, a acumulat zero puncte, respectiv.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus