Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.03.2013

Centrul Naţional Anticorupţie: Apariţia unor documente din acest dosar în spaţiul public este de o gravitate foarte mare

În presă au apărut noi stenograme ale interceptărilor convorbirilor telefonice, purtate de şeful Fisc, Nicolae Vicol, cu mai mulţi funcţionari ai Guvernului de la Chişinău. În legătură cu apariţia în presă a unor documente dintr-un dosar instrumentat de CNA şi Procuratura Anticorupţie, CNA face urmatoarele precizări:

Apariţia unor documente din acest dosar în spaţiul public este de o gravitate foarte mare şi nu excludem faptul că scopul celor care au făcut acest lucru este de a compromite chiar procesul de instrumentare a acestui dosar.

Cei afectaţi de apariţia acestor documente în presă sunt, în primul rand, anchetatorii.
Astfel de lucruri pot conduce la îngreunarea anchetei şi, cel mai grav, la compromiterea probelor.

În acest context, trebuie să menţionăm că, în conformitate cu legislaţia procesual-penală, la materialele dosarului penal au acces: ofiţerul de urmărire penală, procurorul şi judecătorul de instrucţie. În acelaşi timp, la copiile materialelor cauzei, care sunt prezentate judecătorului de instrucţie, pot  avea acces avocaţii.

Împreuna cu Procuratura Generala vom demara de urgenţă o anchetă pentru a vedea cum a fost posibilă apariţia în presă a acestor documente, atâta vreme cât la dosar au acces un număr limitat de persoane.

De asemenea, facem apel la sprijinul şi înţelegerea mass media, să fie prudentă în publicarea unor astfel de documente, să înţeleagă că, prin difuzarea lor, este prejudiciată grav ancheta şi există riscul compromiterii unor probe.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus