Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.03.2013

Natalia Gherman a co-prezidat Reuniunea Donatorilor în cadrul Grupului de Lucru pentru Moldova al Comunităţii Democraţiilor, Polonia

Natalia Gherman a co-prezidat Reuniunea Donatorilor în cadrul Grupului de Lucru pentru Moldova al Comunităţii Democraţiilor, Polonia

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat în perioada 27-28 februarie 2013, o vizită în Republica Polonă, unde a co-prezidat Reuniunea Donatorilor în cadrul Grupului de Lucru pentru Moldova al Comunităţii Democraţiilor şi a participat la consultarile bilaterale interministeriale moldo-poloneze.

Cea de-a doua Reuniune a Donatorilor Grupului de Lucru pentru Moldova a fost co-prezidată, din partea donatorilor, de Jerzy Pomianowski, viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Polonia, şi Tomicah Tillemann, Consilier Superior al Secretarului de Stat al SUA pentru Societate Civilă şi Democraţii Emergente.

În cadrul reuniunii, viceministrul Natalia Gherman a punctat importanţa participării Republicii Moldova la acest instrument multilateral de cooperare, în particular din perspectiva obţinerii sprijinului în implementarea reformelor şi asigurarea dezvoltării democratice sustenabile, elemente necesare procesului de integrare europeană al ţării noastre.

Delegaţia moldovenească a inclus experţi din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Apărării, Centrului de guvernare electronică, care au prezentat o serie de proiecte concrete în domeniul justiţiei, descentralizării actului de guvernare, guvernarării electronice şi reformarii sectorului de apărare şi securitate.

Printre statele care sprijină activ Republica Moldova în cadrul Comunităţii Democraţiilor se numără SUA, Polonia, Lituania, Estonia, Suedia, Finlanda, România, Ungaria, Slovacia, Italia şi Cehia.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost reiterat sprijinul comunităţii pentru parcursul european al Republicii Moldova prin implementarea iniţiativelor şi proiectelor concrete în domeniile identificate. Co-preşedinţii grupului de lucru vor prezenta Republica Moldova drept model al consolidării democraţiei şi al statului de drept la Summitul Comunităţii Democraţiilor, care va avea loc în Mongolia, în aprilie curent.

Potrivit MAEIE, programul vizitei la Varşovia al viceministrului Natalia Gherman a mai inclus întrevederi bilaterale cu oficialii de la MAE polonez. Subiectele discutate cu viceministrul de Externe, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, au inclus susţinerea Poloniei a procesului de integrare europeană al Republicii Moldova, cooperarea bilaterală şi securitatea regională. Polonia va contribui la dezvoltarea capacităţilor naţionale în vederea participării la realizarea obiectivelor Politicii Comune şi de Securitate a UE şi va extinde colaborarea cu Republica Moldova în domeniul energetic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus