Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.03.2013

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ministrul de Externe al Republicii Lituania Linas Linkevičius

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ministrul de Externe al Republicii Lituania Linas Linkevičius

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul de Externe al Republicii Lituania Linas Linkevičius, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. La întrevedere a participat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania în Republica Moldova Violeta Motulaitė.

În cadrul discuţiilor au fost abordate subiectele ce se referă la evoluţiile pe plan politic din Republica Moldova, funcţionarea instituţiilor democratice, realizarea angajamentelor asumate faţă de partenerii externi de dezvoltare.

Un subiect special discutat în cadrul întrevederii a vizat parcursul european al Republicii Moldova în contextul preluării de către Lituania a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în semestrul II al anului 2013.

Deputatul Mihai Ghimpu a exprimat gratitudine oficialilor din Lituania pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, împreună cu celelalte State Baltice, în realizarea parcursului european. Președintele PL a solicitat susținere şi în continuare, inclusiv pentru semnarea acordurilor necesare pentru viitorul european al Republicii Moldova. “Sunt binecunoscute relaţiile Republicii Moldova cu Statele Baltice încă din perioada anilor de renaştere naţională, atunci când eu făceam parte din Frontul Popular. De aceea nu trebuie să mă convingeţi că Lituania este alături de cetăţenii noştri. Vă mulţumesc pentru că dintotdeauna aţi fost prietenii noştri şi ne-aţi oferit necondiţionat sprijinul”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Un alt subiect al discuţiilor a fost relaţiile dintre componentele AIE şi criza din alianţa de guvernare. Mihai Ghimpu s-a referit la lupta politică existentă în cadrul AIE prin care se încearcă, în general, compromiterea obiectivului de integrare europeană. “În această situaţie este compromis şi sprijinul partenerilor externi de dezvoltare, inclusiv sprijinul acordat de Lituania. PL a pledat dintotdeauna pentru menţinerea AIE. Distrugerea Alianţei ar însemna nu doar declanşarea alegerilor anticipate, dar şi schimbarea direcţiei de politică externă a Republicii Moldova prin revenirea comuniştilor la guvernare. Integrarea europeană rămâne a fi obiectivul strategic al Republicii Moldova”, a spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL s-a referit şi la lupta cu corupţia şi contrabanda, folosirea abuzivă a banilor publici, abuzul de putere etc.

Ministrul de Externe al Republicii Lituania Linas Linkevičius şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia politică din Republica Moldova, menţionând că Lituania va urmări şi în continuare desfăşurarea evenimentelor politice din Republica Moldova. Oficialul lituanian a precizat că speră ca Republica Moldova va depăşi această situaţie şi îşi va continua parcursul de integrare europeană, păstrând aceeaşi direcţie în implementarea reformelor, informează Departamentul Comunicare şi Imagine al PL.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus